Učitelj

496 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

предавања, опет нам се не допада овако како је у читанци овој. Јер овде се поједине жупаније ређају и у свакој се каже: главно је седиште, град тај и тај, а котарски су градови ти и ти. Ово је само регистар имена. градова, а ми мислимо да тај површни и претходни преглед свију области треба да је другојачији, да, буде такав, како би после њега деци остала једна скица, контура тих земаља, а у тој скици да падају у очи и др. важније ствари сем градова. Иначе је незгодан прелаз од овота на пр. на Покупље, Подравину, Посавину, кад није у прегледу ни поменута, Купа, Драва ни Сава.

Што се тиче тога како су описане поједине жупаније, ту немамо шта приметити. Главније ствари довољно су истакнуте, 2 остало остаје учитељу да допуни и још боље објасни.

Но у овом одсеку пада у очи што се Срем и не помиње засебно, него сен он узима у Славонију. То име постоји и требало га је истаћи. Сем тога, као да се намерно избегавало да се помиње и Српство у овим земљама, а поје требало тим пре, кад је ова читанка штампана и ћирилицом и латиницом и намењена је и хрватској и српској деци. У чланку Фрушка Гора само се вели да је у манастиру Раваници сарањен „србски цар Лазар,“ а за манастире се вели само: уима дванајест великих и четири мала самостана или манастира грчко-источна“. Ово „грчко-источна“ одиста ће и хрватска деца замишљати да је ту пре нешто грчко него српско. Зашто толико избегавање српскога имена% Зар није боље казивати да у тим земљама живе Хрвати и Срби, а баш ако се неће да даје и Србима, важност колико треба, нека се барем каже да у тим земљама има и Срба, па макар се оставило то има ли их овде, или онде, више или мање него Хрвата. И што је главно, треба истицати свуда да је то један народ. Овако, пак, Срби, кад виде да им:се име избегава и запоставља, ударе у борбу за своје име и то с ким; — (0 рођеним братом. А докле се ми боримо око самог имена Србин и Хрват, неко трећи полако притеже и гледа да нам не буде име ни Србин ни Хрват, него неко треће. Овака борба изгледа нам, као кад би два рођена брата на једној истој њиви, њиви, заједничкој, кад би се борили око тога: хоће ли коју стотину струка кукуруза један од другог имати више или мање; а док се они око тога гложе, неко трећи обојици много више струка затиреи присваја. И, што је још горе, —- цела њива се за то време упарложава, место да се сложним и рационалним обрађивањем све боље и боље. дотерује, те да оба брата од ње имају све више и више користи.

Трећи Одсек. У овом су одсеку ови чланци: Мага дотомпа ршје дојавка пазћ ргадједоа, Стари Словени, Нгуаб дојале па јиг, [е озптхаји "већу дгуауи, Туга, Мјада Нгуаџса (песма), Нгуа ргипаји 57. Крај, Лудевит, велики жупан посавских Хрвата, Нгуафвћ Кпехом! 1 Кгађјем, Рефаг Кгенпоје ТУ. Меша 1 Умопшиг. Хрвати се сдружују с Угарском, Мопсон и Нгуаћакој, Кнезови Франкопани и Шубићи, Нгуац бирају веб; оре! Кгајја,