Učitelj

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ КЊИГА И ЛИСТОВА 431 чланке : Педагошки курс за матере и дадиље, Чист ваздух као потреба деци, Из дечјег живота, Библиографија. — Педаг. чланци су сви ваљани, а у библиографији доноси приказ 7 разних књига за децу, у којима се кратко износи шта је у којој књизи и каке је вредности. Овај лист дакле, поред педаг. чланака, приказује и оцењује књиге из дечје литературе, |а уредн. обећава, да ће редовно пратити сваку појаву на том пољу књижевности) те читаоци могу бити довољно обавештени о литератури за децу у Русији.

„Родникђ“ заједно с прилогом „Вост. и обуч.“ стаје на год. 8 руб., а, „В. и об“. за себе стаје 2 руб.

Ргтајеј з!јерћ 1 дшуопетћ 58 ха годфеје, исбејје 1 вуе ргјафејје зђјерћ 1 сјиуопепић, Уређује и издаје Винко Бек, излази ! пут на месец на табаку в. 80. стаје на год. 2,30 Фор:

Ми смо већ саопштили да ће место прошлогодишњег листа „Олепчев пријатељ“ излазити ове год. лист који ће обухватати и наставу слепих и наставу глувонемих, а то је овај лист. У ! бр. су ови чланци: Позив на претплату, + Бењамин Зајнингер; Заводи за слвпце; Врсте немости; Рад свештен. и учит. у корист глувонемих: Олепоћа и статистика слепоће. Листак у коме су разне новости и белешке.

Уредник овог листа познат је као стручњак у настави ове врсте, и лист уређује брижљиво, те исти заслужује пажње свију који се интересују за наставу слепих и глувонемих.

Слћиецњ, журналђ длиа обсуждети вопросовњ, касалошихсл улучшена бмта слћпихђ. Излази у Петрограду (адреса: Болшал Конџшшенан ул. д. Бр. 1. кв. 94) месечно на табаку 8", стаје на год. ! руб. и 50 коџп.

У 1 бр. за јануар т. г. год. У, има: Од редакције, Сестре слепих у заводу Св. Павла у Паризу; Слепи на истоку; Завод за слепе у Неапољу, Статистика слепих у Европи и Русији; Слепоћа и мере за предупређење исте у народу и по Русији.

И овај лист заслужује препоруку онима који се интересују за наставу слепих. ; |

Породица, лист за родитеље, није саставила, још ни годину, а већ је престала излазити. Зашто — не знамо. Веле зато, што је рђав одзив претплатника, а ми опет чујемо да је власницима, преко трошкова, остало више од 1000 динара. Но можда је „потреба“ „Предавача“ у овом добу изазвала „потребу“ престанка „Пор.“ Нама се пак чини да је „Пор.“ имала и земљишта и потребе да живи, али као да се тај посао озбиљно није ни почео нити се збиљски подупирао, па је тако брзо морао и престати. Ми пр. г. депо напомињасмо да. „Пор.“ треба пажљивије уређивати и више труда улагати, а при појави „Предавача“ рекосмо да ће бити:

много хтео много започео, а мало успео, али као да нисмо имали коме то рећи.