Učitelj

432 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Голуб, лист за српску младеж, уређује Ј. Благојевић, издаје М. Каракашевић. Сомбор 1893.

Овај ваљан дечји лист ступио је с овом год. у ХУ год. свог живота. Ове пак год. „Голуб“ ће излазити двојако: један пут и два пут месечно, 4 | стаје % и 4 динара. Који плате прву цену добијаће лист | пут на месец, | а за другу цену добијаће 2 пут. Овај лист већ је до сад стекао леп глас, | те није ни нужно, да га ми и овом приликом препоручујемо нашој срп-_

ској младежи.

Пчелица поучно-забавни листић за старо и младо. :

Г. М. Нешковић, уредник „Н. Васпитача“ покреће од ове год. лист под горњим именом. „Пчелица«“ ће доносити из дела наших признатих књижевника изватке тако, да сваки чини за се заокругљену целину, гледајући да је све то забавно и поучно, избегавајући оно што је строго научно и | за младеж несхватљиво. Г. Н. мисли да младеж упозна с бољим делима КЊижевним која и не може сва та дела имати нити сва читати и ода-

бирати за се што је њој потребно. Овакав лист, по нашем мишљењу, може много користити младежи, и ми га препоручујемо пажњи наших читалаца. Кад добијемо 1 бр. прикагаћемо га.

Лист ће излазити 1 пут на месец на табаку вел. 8', а цена му је ва | Србију 250 дин.

Школска башта њезина корист и уређење.

Г. П. Стојадиновић хонорар. предав. ниш. Уч. Шк. позива на претплату на књигу под горњим именом. У позиву се вели да ће се у књизи говорити о уређивању шк. башта и о гајењу важнијих биљака у њој. Књига | ће изнети 5—6 таб. а цена је 80 пара. Да је овака једна књига врло нужна учитељима, то нема сумње, Ако писац довољно одговори очекивању, наши учитељи треба да књигу набаве и користе се њом.

Предавач, збирка предавања за осн. шк,, издање Учитељског Удружења. књ. У. штампано из „Учитеља“ г. 1Т–ХП. Београд 1893. штампарија краљев. Србије. 16 таб. вел. 89. цена 2 дин.

У овој збирци има 77 разних предавања из свих предмета и то:

1. Из сриског језика: усправљена и положена црта, ствар — слика, глас ц, шчитавање, именице, придеви, бројеви, заменице, глаголи, прилози, предлози, свеве, о реченицама, писмени рад, српски језик у српској основ. школи, «јека од гусала“, о падежима.

9. Из рачуна: број 2, број 4, број 10, појам о множењу, прво предавање из рачуна у П. раз., о метру, појам и постанак десетних разломака, изговарање и читање десетних бројева, писање десетних бројева, сабирање, множење, дељење.

3. Из геометрије: коцка, ваљак.