Učitelj

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ КЊИГА И ЛИСТОВА 155

4, Из српске историје: о св. Сави, о М. Стојићевићу — Поцерцу, о Миленку Стојковићу, о Стевану Немањи, стање Срба под Турцима.

5. Из опште историје: браћа Граси.

6. Из земљописа: прелаз са природе на мапу, о срезу, ваљевски округ, крагујевачки округ, Стара Србија.

7. Из познавања природе: лисица, кртица, рода, кобац, славуј, змија, шаран, пчела, раст, јела, дуван, љубичица, буника, кукуруз, гљиве (печуркеј, креда, нишадор, гвожђе, бакар, жива, сумпор, камени угаљ, иловача.

8. Из физине: равнотежа, звук, топломер.

9. Из хемије: шалитра.

10. Из науке хрушћанске : о Ускрсу, о Богородици, св. Никола, младић у Наину, будите скромни.

11. Из цртања: један час цртања у П. раз.

19, Из певања: домовини.

13. Из женског рада: шарени вез.

Надамо се да ће ова збирка предавања бити од велике помоћи нашим учитељима, и да ће је сваки набавити за себе и своју школу.

Вопрсем Философји и пеихолотји, при участи московскаго психологическаго обшества, под редакшен проф. Н. Л. Грота. год. ТУ. изданије А. А. Абрикосова. Москва 1893. — Год. цена ван Русије 7 руб. и 50 коп. (ђаци, сеоски учит. и свештен. добијају за 2 руб. мањеј.

Овај врло ваљан лист у ! свесци ове год. (за јануар) доноси ове чланке: Пирогов као психолог, Философ и богослов, од Н. Цјасковског, „Велика наука“ Кофичијева, превод Д. Кониса, — Позитивизам Контов, Од А. Козлова, — Лепота, живот и рад, од П. Боборикина, — Болећива, искреност, од Л. Лопатина, — Значај љубави, од В. Соловјева, — Наравствени идеали нашег времена (Ф. Ницше и Л. Толстој) од Н. Грота, — Трећи међународни конгрес за криминалну антропологију у Брислу, од В, Чижа, Закон перцепције од Н. Лангеа, — К питању о задаћама и методама психологије, од П. Соколова, — Генеза наравственог идеала декадента, од П. Е. Астафљева, — Критика и библиографија (оцене 4 журнала и 4 књигеј, К питању о сазнању, од К. Н. Трубецког, — Записници састанака Психолошког друштва у Москви, — Белешке, — Шта је индукција, одговор Лопатину, од Иванцова, — Појам о индукцији, одговор Иванцову од Лопатина.

По овој првој свесци ове год. читаоци могу видети како је садржина овога журнала обилата, а да су сви чланци ваљани, јамчи нам и то, што на овом журналу раде и чланови москов. психолошког друштва, а уређује га председник тога друштва.

Прва свеска износи преко 18 таб. вел. 9%, а годишње излази по 5 таких свезака. Ми овај журнал можемо само топло препоручити нашим

читаоцима.