Učitelj

новости 451

КРОВ ТИ

—олоха—

Прослава бв. Саве у Београду. ·- Због болести дифтерије и шар: лаха београд осн. шк. биле су распуштене од пре Божића до Св Саве Зато се није могла прослава Св, Саве извршити на сам дан 14. јан. него је одгођена до 13 феб. (дан Св. Симеона — Немање.)

Чује се — да садањи министар просвете, поред других рофорама у просвети, спрема и закон о сталном надзору осн школа. Како један лист саопштава, ти стални надзорници биће директори гимназија, који ће оге дужности отправљати. — Ако је тако, онда то опет неће бити сталан и стручан надзор, какав треба да је, него нешто, што није ни старо, ни «ново

И онда је боље да остане по старом. Јер шта могу на овај начин учинити таки надзорниви за осн. школуг Као људи који нису у том послу стручни, не могу за осн. ше. учинити што год корисно; а само могу напустити надзор над својом гимназијом, те онда — тамо штета, овамо или исто то, или нешто још горе.

Учитељски премештаји. — (Ове године учит. премештаји немају краја и конца Последње две свеске „Просв. Гл сника“ доносе огроман број премештаја, па и оно није све, јер нових премештаја има сваког дана. До сад је премештено, како дознајемо, преко 900 учитељ, а то је више од половине од целокупног броја учпт. осн. шк У јануару мес. било је премештаја око стотине. Међу до сад премештеним има их који еу по 9, 4 па и пет пута до сад премештени, што значи да св нису нигде скрасили ни месец дана. И све се то чини у времену кад свет « чуђењем говори, како није било давно зиме као што је ове године!

И опет се стални учитељи отлуштају. —- Како смо дознали, опет је отпуштено неколпко сталних учитеља. Не знамо да ли по саслушањи Просв. Савета или п без тога, али било како му драго мп и овом прили ком подижемо свој глас против тога што учитељи нису сигурни 5 по ложају свом и после више година савесног и ревносног рада.

За осуду. -- Управитељ осн школа у Пожаревцу '. Алекса Димитријевић неколико пута до сад је сметао пожар. учит збору да држи своје састанке. Прво није дозвољавао да се састанци држе у школи, него је зборска управа морала молити општин. суд, и овајје морао наређивати да се збору одобри школа за састанке. За тим је 31. дец. дошао и пустио кући децу, који су по налогу свог учит. била дошла, да би један учи“ тељ држао пр давање пред учит. збором.

Збор пожар. учитеља, после толиких кињења, донео је резолуцију о томе која гласи: