Učitelj

544. УТИЦАЈ ОСЕЋАЊА и мисли

утицај мисли, управљене таким начином показао се са свом 4 силом. Болеснику су дали пилуле с тим, да сваке четврти часа | узима по једну. Већ после треће пилуле њега је пројурило на поље, а кад је узео свих 5 пилула, колико му је дато код њега се појавио силни пролив тако, да га је за 7 часова пројурило 20 пута на поље.“ (Манасвин). Овде ми видимо пред собом један од многобројних случајева какав огромни значај има вера у средство ила у начин лечења. Ми ћемо навести још два примера. :)

па

Ј

Линд у своме познатом спису о скорбуту (запаљење уста). прича између осталога, да је гарнизон опседнуте Бреде: страдао врпто јако од скорбута, тако да су већ хтели капитулирати, но у то батн време принц Орански пошље 3 мала стакленцета' ес одваром (декохт) титрице (аб сатја, сћатоп Па), пелена и камФора. Састав овога лека остао је тајна и за "заповеднике, али свима је било објављено, да је то средство ванредно леко- | вито и да на четири и по литра воде, (један галон) треба узети од овога лека 3 до 4 капи. Вера војника у принчев лек учи- | нила је своје дејство; и болесници су се почели брзо поправљати, а болест је престала даље да се шири,“ Ево другог случаја, који наводи Хумври Деви и Бедоес. Последњи од њих држао. је, да новопронађени гас — азотна киселина — мора благотво рно дејствовати на парализу. Болесник, који је изабрат за опит чуо је мишљење о новом средству, и када је Хумври Деви же лећи најпре да одреди температуру у болесника, метнуо му у уста топломер, то је он уобразио, да је то баш то ново ередство, и одмах је изјавио да се осећа боље. Оваква изјава од стране болесника побудила је Хумври Деви-а, да га остави у заблуди и да продужи лечење и даље импровизираним средством

1) Не мању, шта више. врло видну, улогу игра у дављих зарода взра у могућност зпеене врачара. Тако», н. пр. у урођенике острва Фиџи, „уображење је у толикој мери положио утицају етраха свих ових опеенча (чаролија), да су неки од њих, д влавшпт, да су постали жртвом вражбине, легали на асуру и умирали од страха.“ (Л бок). Симан тако исто вели, да „ако мађионичар ужива довољно јаку репутацију, то, у девет случајева од десет, омађионисани, услед сталног страха, пада у тако нервно стање, да неизоставно оболи, па и умире слично ередство о вава се и за пооналажење к рађа. :

') Тврђава главни град у округу истог имепа у Нидврландској.

Пр, прев,