Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 67“

школа и разних просветних и културних установа. То је све за овај раз. из земљописа Хрв. и Славон. а то јеу неколико исто као што се и код нас у ТУ раз. прво узима преглед Србије, пре но што се пређе на др. земље.

Поевле овога прелази се на земљопис Аустро Угарске, за тим на Европу, и остале земље старога света, па на Америку и завршава се говором о земљиној кугли. Као што читаоци виде, програм из земљописа много се разликује од нашег јер код нас се у ТУ раз. уче земље нашег народа п Балканско полуострво, а у Хрв. и лав. учи се о целом свету, па и о земљиној кугли. На први поглед изгледа да је програм за осн. школе за Хрв. и Славон. огроман, али и није тако. По овоме, како је у читанци, види се да се тамо не учи системски земљопис свију земаља које поменусмо, него је то управо само скица, само су главни појмови о Европи, Азији и др. земљама. Помињу се само границе, главније реке, планине и државе са по којом главном вароши, У таком обиму може се св» то прећи у ТУ раз. Ну питање је колика је кориет од тога кад се овако у једном регистру имена пређе земљопис целога, светаг Истина је, да маса народа не учи виших школа од ТУ рав. оси. шк., па би се могло рећи: нека зе у том, за многе последњем разреду, каже ученицима којих земаља има на овој зем. кугли, те да би доцније знали где је шта, ако читајући или иначе чују нпр, за Америку, Јапан ит,д. Али, ми опет мислимо, кад ученици упознају добро своју домовину и околне земље, неће имати велике муке да се доцније, ако не продуже школовање, и сами упознају, колико им је потребно, с другим земљама. Кад буду чули или где год прочитали што н.пр.о Холандији, ту ће моћи дозлати о њој толико колико им уме казати и ова читанка где се само вели: „Краљевина Холандија на Сјеверном мору. Пријестолни град Хаг“ — Међутим, докле се у ТУ раз. учи онај регистар имена из целога света, могла би се боље упознати домовина и суседне земље. Нарочито би се могло и требало би боље изучити земље нашега народа и на тај начин будити идеју о јединетву. У том је много бољи наш програм из земљоп, од онога за школе у Хрв. и Слав. Јер ми учимо децу о свима земљама нашег народа, а они н пр. о Цр. ној Гори и Србији говоре толико исто колико о Румунији, Шпанији или Данској. Вели се само: „Кнежевина Црна Гора, лежи на југу Далха Пријестолни град Цетиње, гђе станује кнез са кнежевском владом.“ А за Србију се вели само: „Краљевина Србија. Главне јој међе јесу ријеке: Дрина, Сава, Дунав и Тимок. Средином краљевине тече од Југа к сјеверу велика ријека Морава. Шријестолни и етародавни град Биоград. Други су већи градови: Крагујевац, Пожаравад, Смедерево, Ниш,“ То је скоро толико колико пи ништа.

Чланку: Земаљска кругља, замерили бисмо што је обухватио и та ке ствари које нису имале смисла за ТУ раз. Писац његов као да је заборавио да га пише за ЈУ раз. осн школе, па је ту унео; како је земља