Učitelj

678 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

округла, како се окреће, како има још планета које се око сунца окрећу, екватор, подневци, степени ширине и дужине ит. д. Све је то у једном кратком прегледу израђено, као да је то преглед оним ученицима који су се с тиме већ упознали у многим предавањима. А то ће бити за ученике 4 раз. осн шк. само један хаос разних појмова од којих ни један неће бити јасан. Ми мислимо. кад се већ хтело говорити и о зем љиној кугли, да је довољно дати појам о округлини земље, а место свега осталог могло се узети само окретање земље, подела на појасеве и разлика у клими на појасевима.

Ну, кад смо за овај одсек рекли у чем се не слажемо, да речемо п што нам се у њему допада Допада нам се онако кратак а довољно јасан опис појединих крајева Аустро-Угарске. Нису узимане и ситнице него главне савари и описи који карактеришу поједине крајеве. А толико и тако је и требало за чланке у читанци.

8. Трећи одсек. У овом су одсеку: Цртице из повјести Чланци су ови: Тазкапје Кодра — Клу ог Којошђо — Никола Јуришић — Ји ламод 5у. Јетоптаа п Епа — Хукоја 5иђЕ - Да п Зое — Последња одлука Н. Шубића Зрињског (песма) — ОПпђтомик — Нстан да бтдевегеовоф пјева гаја — Андреја Качић- Миошић — Птпоа ођзада Веса — Џагзка 1 Нгугака ве озГобадјаји од Титака — Принц Еуген Савојски — Мапја Тегедја — Маја Апјке Кеђколе — Јосип други — Ргапја Ош — Нгуафека 1 ЗТауотја, · Одагзка, Апзо-Џеатека — Једота ћгхаћ. пзбауа -— Опћа правила и „ужности сваког држављана—Ртауозидје.

Као што се из овога види, у овом одсеку су махом бијографије из истор. Хрватске и Аустр.- Угарске. У последњим чланцима говор је о државном склопу земаља под круном аустро-угарском и о уредбама п правима грађана. Сви су чланци махом ваљани. Лепо је што се говори и о знатним књижевницима (Качић, Рељковић). Но, ево прегледосмо програм ив историје“и за 111 и за ТУ раз. а не нађосмо готово ништа, из историје Срба. Ту скоро „Кајџеуца 5шога“ учини лепу напомену да би требало Хрвати и Срби у школама да уче историју оба, ова наша племена и целог нашег народа, чему се и ми лридружисмо. Па и овом приликом враћамо се на то и велимо да је погрешка и код нас ц Хрвата што ми уз српску историју готово ни мало не говоримо и о историји Хрвата, а Хрвати опет о Србима тако исто, и још мање, јер ни у земљопису о Србима готово ништа не помињу, где ми опет бар штогод чинимо. Замерка у овоме у толико пада више на ову читанку, што је она за школе где има српске деце, која по њој читају и о Терезији и о Фрањи, а ништа о некадањим српским владаоцима и јунацима. | 4. Четврти п пети одсек У четвртом одсеку су: Цртице из при. родописа а. у петом: Цртице из природословја. Природописом Хрвати зову знања из јестаственице (о животињама, биљу и минералима), а природословљем зову знања о Физичким појавима. У природопис узете су за ову читанку јединке већином стране (мајмуни, лав, елон, кит, ној,

=