Učitelj

698 и ен

истрајност на новоме путу славе Његове, среће (рбинове, чија је нада сада само у једној мисли:

Да живи Краљ српоки Александар 15.

Њ, В. Краљ саслушао је пажљиво говор г. Јовића, а. за тим је изјавао да му је мило што и учитељи српски поздрављају његов први рад и на послетку је напоменуо да ће му и даље највећа брига бити да се чувају Устав и закони земаљски и да на томе путу неће малаксати. КЕ

По том је са сваким учитељем проговорио по коју реч и опростио се с њима.

Код г. министра просвете. - 25 ов. месеца министар просвете г./Л. „Докић примио је Главни Одбор Учитељеког Удружења с извесним бројем учитеља из Београда и учитеља из унутрашњости, који су се десили таду Београду. Ова депутација поздравила је г. министра у име свих учитеља у Србији, честитајући му положај који је заузео. По том су учитељи напоменули како су.у последње време многи учитељи премештани И одвајани од својих породице па и отпуштани из службе без оправданих узрока и изјави ли су народу: да ће г. мин. настати да. се Да праведног задовољења. онима који су за време поменутих гањања неправично чиме оштећени и да ће се повратити право онима, који су га изгубили без своје кривице. Г. Министар је захвалио учитељима на честитању и изјавио је да ће настати да се поврате у службу они који су отпуштени без с ој кривице и да ће, колико буде могуће, гледати да се врате на евоја места они који су премештени били без оправданих узрока На послетку је изјавио да ће у свом раду за напредак школе: ра 40 саслушати мишљење учитеља о свему што иде у корист напретка осн. школе и учитељетва и да ће бити вољан да помогне у остваривању све праведне захтеве.

Против ревизије. — У неколико наших дневних листова појавило се питање: да ли треба ове године одређивати ревизоре учитељима. Већина је заступала мишљење да не тр.ба ове године одређивати ревизију, а мањина је била за то, да и ове године треба да. буде ревизије. Најглавнији разлози за ревизију, били су: што већина учитеља није премештана (по мишљењу писаца) и ш:о у опште вредни раденици нису ни премештани, нити гоњени.

"Овако вешто у корист ревизије пише у „Виделу“ 5! и остали једномишљеници негови, Па а

_Но да бих разуверио и г. Чгејпа и остале, ја се реших да изнесем у „Учитељу“ ова моја размишљања, п примере из којих ће се лако извести закључак.

Свакој ревизији може бити само то циљ, да се њоме увери онај, који је и одређује : колики је успех у раду постигнут ва одређено вре-