Učitelj

ПОДОЖАЈ Учи ва 19

сузбијати п од њих их одвикавати, на место рђавих навика, добре “сађивати је, а при томе развити њихове интелектуалне способности и оплеменити њихова срца јесте посао одиста тежак. Али осим овога на нама српским учитељима стоји јака морална обвеза, да наше васпитанике задахнемо чистим патриотизмом, п да их образујемо у духу националном и одушевимо, да све жртвују остварењу те мисли.

Свима нам је пред очима немачки учитељ, који седамдесетих година бије силну Француску, јер је и школа убојан мач. Ми Срби нарочито кад погледамо на лепе земље наше притиснуте туђином, када погледамо браћу нашу у тим нашим земљама како уздишу, и чујемо боле и јаде њихове, —— морамо прегнути да у нашој омладини створимо јаке поборнике за ослобођење те наше потиштене браће. Колико су пак досада учитељи у томе правцу радили и раде и данас доказ су толика патриотска друштва, у којима су већином учитељи, види се дакло да су учитељи свој свети позив потпуно и као што треба схватили и извршују га свим жаром српоког патриотизма.

Од својих врло скромних срестава ми учитељи одвајамо ва толико стране потпомажући корисне и племените установе. јер смо тврдо убеђени, да својим малим прилогом. досипамо уља у кандило Српства, које ће ако Бог да скорим засветлети у јасној светлости целоме нашему Српству у свима крајевима. Будућност је наша, надајмо се и радимо и даљеу овом правцу, јер нам се и потлачена браћа одазивају иако разних вера «јер је брат мио, ма које вјере био.»

Али за наше велике дужности, за наш тежак посао, награда је наша и сувише мала. Да нам се не би пребацило, да ми то хоћемо на памет да говоримо без јаких докумената, узимамо слободу изнети неколико података о награди учитеља у другим државама, чији је рад такви исти као и наш, а они су плаћени куд и камо боље од нас. |

Истина може се рећи, лако је тим народима у којих су учитељи добро плаћени, они 'су и већи и напреднији и богатији од нас, па им је лако сносити толике материјалне жртве за „своје учитеље, али такав сваки нека има на уму, да баш ми српски учитељи бар за данас заслужујемо према нашему раду и веће пажње и веће награде од надлежних. Лепо каже народ. пословица «весело срце кудељу преде.» — Ако је икоме нужно да је весео, расположен и ведар, то је нужно учитељу, а Куд ће бити весео када једнако брине о опстанску своме и своје породице. Осим тога сам наш положај садашњи према, изложемоме нашему досадашњем раду изискује од нас и веће материјалне издатке, па је то још један јак разлог да нам се што

~ о