Učitelj

20 ПОЛОЖАЈ) У ТИТЕЉА боље наше материјално стање поправи. Осим тога ми се учитељи паштимо и трудимо на умном усавршавању нашем, идемо са духом времена и напретка наука па су нам потребна срества за набављање књига и повремених списа. На част нашему учи- 4 тељетву оно је доказа у томе еклатантних дало, књижнице су наше попуњеније као у ретко које класе људи код нас, али то све одвајајући од својих уста и улажући у књиге, али богме: даље се не може јер како која година скупоћа већа а и поро-_ дица већа па треба што брже помоћи. 5 Све од нас тражити, више но ма којег другог реда, а врло нас мало плаћати, права је бесмислица, и ми се само тешимо тиме, што је сазнање о побољшању нашег полажаја продрло | већ и у само народно преставништво на чему нека му је ве-Ц лика хвала. Ми се у тврдо надамо да ће се наше жеље у томе правцу испунити, а мило нам је овде констатовати, да кад је год се указала прилика да нас учитеље треба боље материјално наградити да је то увек потицало од стране народа а не и влаг сника, дакле да нас сам народ разуме и рад да нас обилно потпомогне. Дај боже да се то овом приликом и оствари. Још су нам свежи догађаји који се збише у врао блиско наше време, када учитељи српски делише. зло и добро са народом у борби против реакције и незаконитости, када сносише све невоље и јаде са својом нејачи, а све за права и слободе свога народа када се мрзнуше зимус по путевима, када из нејака деца умираше п то опет ништа не устави српске узи теље, да одустану од свога народа, па и право је што се на род радо одазива учитељима и рад им је помоћи.

Још има један јак разлог који говори у прилог побољшања. материјалног учитељског, а тај је, да је сваког дана све већа. скупоћа како по варошима тако и по селима. Данас је теже у неком селу живети него у каквој варошици, поред свију других напора, које учитељ има у забаченим местима наше отаџбине Ми имамо своју породицу, своју децу, о којима се морамо ста рати и школовати их, и тако спремити им какву такву будућност, да не буду туђе слуге, а то нећемо моћи учинити, ако. останемо са овако малом платом као што је данас.

Док се од нас тражи да смо свршили учитељску школу Богословију пли Вишу Жен. Школу с испитом, —— дотле бе“ већине нашег чиновништва то не тражи, па ипак они мог) доћи на плату од 6000—7000 дин. Док професори уче виш од нас само 9—8 године, а имају два и више пута плате, . служе само тридесет година, — дотле ми за 35 годипа једва дотерамо испод половине плато њихове. Док се од свештеника