Učitelj

СЉУБЉИВАЊЕ ПРЕДСТАВА 107. прогласисте лашшцем, премда није лагао. Што је то: Ево како то бива: Сваки човјек има према своме образовању становитекругове представа, који нове представе усвајају и према, себи прерађују. Тако и дијете донесе у школу становит круг својих. представа, што их стече у својим приликама. Према тима оно прерађује представе, што му их подаје учитељ, те излази са. свијем нешто друго. Мала Марица једе увијек лијепу говедину. Оде она од куће, те хода е другом дјецом по граду, гдје још. ни била вије. Опази је кума, те ју одведе у кућу своју. Кум опанчар навјешао у соби сву силу црвених опанака. Црвене се опанци ко раци, а Марица то живо гледа. Донесе кума. ручак. Марица једе чорбу. Дође говедина. Црвена је, јер је мало остара, а мало кумче не ће никако да је једе. Не може. Вративши се кући гладна, Марица приповједа матери, како је у куме била говедина сва црвена од опанака. А ко да. овакву једе: !

Помислите само на индијске богове. Како ли су то нагрде“ и грозоте! Шива је нагрда, опасана змијама, с људском лубањом џ руци и с огрлицом од људских кости; има три ока. а одјевен је у тигрову кожу, чим се истиче његово звјерство, а лута као бјесомучан. Његова жена Дурга још је грознија. То су трагови застрашене индијске фантазије, они су натегнути. на индијски калуп. Природни појави у ИЕ страшни су. Осим тога хара ондје куга, колера и друге страшне болести,. змије и звјерад. Горе су високе, ријеке широке. Све је то силно застрашивало Индијанца, који се је према свему тому. осјећао немоћан и свладан. За то и јест индијска аперцепција. оваква, за то и јесу индијски богови створени на, слику и при- , лику индијске застрашене фантазије. Грци живљаху у другим. много повољнијим приликама; у њих није с тога фантазија. толико владала над разумом, па за то и јест њихова народна: аперцепција друкчија. Грк је куд и камо више човјек, него ли: Индијанац. Грчки богови имађаху људски облик, људске осебине, људске послове и укусе. Гргчка идолатрија бијаше умна,. она је персонификовала. апстракције ума. Грци приписаше својим.

боговима све врлине и мане, као у опће познате осебине народа грчкога. Тако поста и у нас Краљевић Марко персониФикација нашега народа. Грци обожаваху јунаке и створише од.