Učitelj

СЉУБЉИВАЊЕ ПРЕДСТАВА 109

промјени се и модификује према новима, које нијесу налик на старе. То може да буде, како већ рекосмо, споро, а и нагло. Дакако да се ова велика и нагла промјена може догодити само великом силом, која силно уздрма сав живчани сустав, а по. том и сав људски организам. Ми на пр. врло штујемо свог пријатеља, јер смо увјерени, да је поштен и ваљан човјек, каквих је мало. Шта ли све не бисмо учинили за њега! Ал. кад ли, открије се у час, да је то прости злочинац. То нас силно потресе, и тај нам је човјек одуран, те га презиремо. више и жешће, него ли икога. Да га нијесмо прије толико. штовали, заиста га не бисмо сада толико презирали. И то је опет природно, јер само јача сила може надвладати јаку силу. У свакој дакле прилици нове представе овладају нама много. јаче, него што су то старе представе. Сјећајмо се оне народне: «Ко ти је ископао окој» «Брат». «да то и јест тако дубоко». Не мисли се ту, да је брат најгори крвник, него да. од онога, кому смо ми пајмилији, које нама највише, може постати толико страшан, ако му се увјерење нагло промијени. Нијесте ли доживјели, гдје је од најнемирнијега, најгорега дје- · чака постао најкраснији, управо риједак човјек ; Велика грјешница може постати најпобожнија жена. Ренегат је увијек нујгори. Потурица гори од Турчина. Из екстрема пада се у екстрем.

Ако ли учитељ подаје дјеци представе, које се од дјечијих ни у чему не разликују, то је аперцепција. слаба, дјеци таква обука. досађује, што је у обуци и одгоју најгоре зло.

Сад бисмо могли све оно савити у једно, те рећи: Јасне. представе из реална свијета најздравија су грађа за умни развитак. Ако су нове представе налик на старе, то је обука. занимљива, разумљива и лака и има аперцепције и интереса. Какав је круг наших представа, такво и наше увјерење, такав наш значај. Да учитељ може успјешно и корисно радити. ваља. добро да позна кругове дјечијих представа, да може према. њима сличне одабирати и по том закону вазда даље ширити круг дјечијих представа. Прве дјечије представе јесу најзнаменити је за потоњи живот; ако су морално добре, то ће бити и аперцепције за моралне идеје. Од најгорега дјетета, постајегдјекад ваљан човјек. Сила учитељева успјеха одговара сили. учитељева труда.

| Даворин Трстењак.

———— ои авве др -—0—————