Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 481

Коста Кретић, председник пододбора Учит. удруж. за варош Прокупље и околину, јавља да је 5. Тт. М. обновљен збор. Било чланова 11 — примљено ж знању.

Прочитано је писмо г. г. Мих. М. Отанојвић и Јов. П. Јовановић учитеља, из Београда, у коме износе своје мишљење о томе, на који би се начин расписао стечај за Методику и Шеихологију — одлучено: 1) да г. г. Мих. М. Станојевић и Јов. П. Јовановић, напишу стечај за Психологију и Методику, е том напоменом да Пеихологија буде што шопуларнија. 2) одбор не дели мишљење изнето у реферату о Методици, но их умољава, да и за њу раепишу стечај, као и за Пеихологију, с натписом. да Методика буде нарочито удешена за наше школе и учитеље. Оба ова конкурса да пошљу Гл. одбору на преглед и одобрење,

Свет. Вучовић, чл. Гл. одбора подноси оставку на чланство због својих послова, — решено: да се уважи и поступи по чл. 28. правила.

М. М. Нешовић, благајник ужич. збора тражи два „Предавача“ — упућено блазајнижу. —

Деловођ Гл. Одбора предлаже, да Гл. одбор умоли г. г. управитеља Учитељске школе у Београду и Нишу; г-ђу управ. Виш. жен. школе; г. ректора Богословије, да препоруче својим ђацима књигу „Предавач“ и „Учитељ“ — решено је: да се овај предлог као хитан изврши.

Благајник јавља, да је добио неколико иисама из унутрашњости од чланова учит. удруж., у којима се жале, да им се лист „Учитељ“ губи незнано где и траже накнадно — решено: 1) да се у листу „Учитељу“ објави, да се претплаћују код пошта, или 2) да означе приватна лица у поштанским местима за своје посреднике, и 3) удружење неможе слати накнадно лист, јер би се тиме штетило удружење и кварили комплекти.

Г. Ник Р. Поповић, председник Гл. одбора „Учитељ. удружењ.“ јавља, да је применио етруку, и да по правилима не може бити редован члан и председник поменутог удружења, и престав бити редован члан учит. удруж. уписује се за члана добротвора —- решено: да се поступи по чл. 28. правила. За члана добротвора даму се путем штампе изјави благодарност.

С овим је састанак закључен.

Деловођ Подпредседник Гл. Одбора

К. И. Дамитријевић. “ Ст. Ј. Николић.

5. Састанак, дРЖАН 29. СЕПТЕМЕРА 1893. ГОДИНЕ.

Ђили су: Ст. Ј. Николић, К. Ј. Глишић, М. Војковић, К. И. Димитријевиа, Ђ. С. Којић и Ст. С. Станишић.

Прочитан је записник ТУ. састанка Гл. Одбора и примљен.

Прочитана писма г.г. М. Станојевића учитеља, председника збора бољевачк. учит. Милоја К. Спавића, учитеља и председника збора левачк. учитеља, Милана Матића уч. председника збора жупек. учит., Михаила М. Стевановића, уч., председника збора пожаревачких уч., Цветка Радојчића, уч., председ, збора ужичк. уч., Томе С. Тодоровића. уч. нредеедн. збора крушев уч,. и окол., Војина Ж. Љешевића, председ. збора чачан. учит. и окол., Драгомира Ђорђевића, потпредседн. збора посавских уч. (Ваљев. окр.) Уроша Благојевића предеедн. збора београдек. учит., Драг. В. Поповића, председ. збора ражањских уч., Д. Н. Лазаревића, председн. збора лесковач. учит. и окол. и Нов Михаиловића, предеедн. збора пирот. учитеља, којим јављају да су за 1893-4. годину обновили учит“ зборове — примљено ж знању.

Прочитана молба Милосава Ђурића, учитеља у пенсији, којом моли за новчану помоћ —- решено: да не може добити новчану помоћ, јер није члан учит. удружења.

Прочитано писмо г. Ал. Величковића, бивш. благ. нишког учит. збора, којим епроводи признаницу г. Стевана Гојковића, садањ. благ. којом признаје да је примио новац

си др. имаовину нишког збора — прима се ж знању.