Učitelj

ШКОЛРКЕ КАЗНЕ ; 97

— Чини ми се да се ниси лепо умио.

И одох у канцеларију. После видим из канцеларије где овај пита. нешто служитеља, а за тим га видех где се мота нешто тамо где стоји вода и трља уши. Олужитељ ми после каза, да га је тај ђак питао, је ли добро умивен и кад му је служитељ казао да му уши нису лепо опране, он их је квасио и трљао. Кад сам после ушао у школу, видим да су му уши биле црвене, али чисте. Ја му не рекох ништа. Доста је било.

Од то доба овај ми је ђак долазио чист и умивен И за њега као и за остале ђаке било је довољно то, што чешће прођем кроз ђаке, бацим поглед те видим јесу ли сви дошли умивени и с чистим оделом и обућом').

8. — Мора се признати, да наш свет врло мало пажње поклања чистоћи, а то је опет узрок многом злу, од кога пати наш народ. У школама и код ђака би требало да је боље, али, на жалост, и у нашим школама једва ако је нешто боље него по кућама. По поду и зидовима често царује прашина и прљавштина, и ако школа има служитеља да чисти и да пере патос и ако је учитељ позван да и на то мотри, и ради себе и свог здравља, и ради деце која су му поверена, и ради угледа околини у којој је школа. А да то буде боље, не треба много муке. Треба само учитељ да је усталац, па да на то пази и да тражи од сужитеља више чистоте, а од ђака више чувања чистоте у школи и више чистоте на њима самим.

Ја на то доста пазим у својој школи, ма да морам признати, треба још и вишг на то да пазим. Но често други послови ускрате бригу и о том. Ако не сваки дан, оно други трећи дан, пре часа прокрстарим кроз школу и разгледам чистоћу код ђака. Или тек рекнем:

— Руке на клупу!

Па онда обиђем и видим чистоћу руку, нокте, лице, нарочито уши и врат, одело и обућу. Уз то, разуме се иде карање аљкавима, а похвала чистима и уреднима.

Једном видех да Н., богаташко дете, има прљаве ципеле.

1) Веома је потребно да учитељ чешће прегледа каква је чистоћа дечјег тела и одела. На то је довољно да се утроши пре часа само по неколико минута. Ако то учитељ не чини, мучно да ће бити довољно чистоће код ученика. а учитељ редовно. не тражи и на шта не пави, неће ни имати,

2) У сеоским школама обично се и не ставља служитељу у дужност и то, да барем месечно један пут опере патос. Није много боље ни у варошким школама како основним, тако и вишим. А већ у томе не само да нису ништа боље канцеларије и надлештва разна, него је ту често још жалосније. Није редак случај видети ЗА РПРАУРИЈУ какву прљавију од крчме.

УЧИТЕЉ 5 7