Učitelj

102 ПОЛОЖАЈ УЧИТЕЉЕВЕ ЖЕНЕ

стараће се да издржава и појачава његово здравље, да му је душевност мирна.

Учитељева жена, — јер чује да од ње тражим, да иде за просвјетом, — мислићи можда, да слабо цијеним свакидашње послове женске, као што су кување и припремање јела. Али се вара. Ја о томе мислим врло лијепо, јер је то посао, који треба уважавати. То храни и уздржава тијело, стан душе, човјека, који је и изгледом сличан Богу, његову лепоту, снагу и ведрину. Или је свеједно, шта се једе и како се јело приправља7 Прва је дужност женина, да пази на каквоћу јела. Учитељ не може живети као тежак или морнар. Јер он мора после јела два или три сата подучавати, не може му се дати тешка храна. Само сурова жена не ђе на то гледати.

А сад да проговорим неколико ријечи о душевној мирноћи. Данас је дошао твој муж из школе блиједа лица и набрана чела. У поздраву којим је поздравио тебе и дјецу, не има свјежине, живости; ти објећаш, да је тужан. Џа шта ћеш чинити, ако си му пријатељица — и то права пријатељица! Је ли то обична, незнатна ријеч Њујег! при- | повиједа у својој биографији прускога краља, Фридриха Вилхелма П1., да га је жена његова Лујза у најлепшијем часовима свога живота, „пријатељем“ називала. Жено учитељева! Буди и ти своме мужу таква пријатељица! Како и на који начин, твоје ће ти осјећање казати. Помисли само, да је благословен рад, развеселити ојађено срце, повратити мир душевности, и тако човјека поново оспособити, да своје звање сретно и успјешно врши. Хотење је и овђе махом извршење. Чим ојађено срце опази њежно настојање пријатеља да му рашћера тугу, почиње се одмах кравити, видокруг се разведрава, облака нестаје, небо је опет ведро, сунце сја мило и јасно. Жено учитељева! То је твој позив и ако се не варам (а Боже дај. да се не варам) и твоја срећа. Тада усрећаваша биваш п сама срећна.

Хајде да сад свршим. Што нијесам казао, разумије се из онога, што вам рекао. Тиме сам хтјео нагласити ријечи: Успјех учитељева, рада зависи понајвише од жене, од положаја, кога она заузимље, од образовања, које она има. Замислите противност од свега овога, што желим: кад жена нема призрења према мужу као учитељу, кад је сурова, кад јој је домазлук у нереду а притискују га дугови и сиротиња, кад је према свему равнодушан или га чак мрзи: може ли се у такијем приликама замишљати сретан учитељ, сретан рад његов # Заиста не може. За то не може ни један човјек, ма било кога му драго сталежа, бити толико забринут, колико учитељ, да добије просвјећену жену, која тежи за племенитим и добрим, која се брижи, да се усаврши, која, је љубазна и духовита, која више тежи за оним, што је духовно, него за оним, што је материјално, која га љуби и која ће га љубављу и пожртвовањем усрећити. Учитељу, који си још момак, ако прочиташ ово неколико редака, размишљај о овим очинским ријечима у тишини прије него учиниш корак, који је одсудан за твоју срећу, који ће потпомагати или уништавати успјех твога звања. Нека не би ни један, који је ово читао, уздишући овога се сјећао или осјећао, да је обмана кратка а кајање дугачко; нека би сваки прије овога најзнатнијега корака у животу тачно испитао, хармонира