Učitelj

ПОЛОЖАЈ УЧИТЕЉЕВЕ ЖЕНЕ 108.

ли срце са срцем, темпераменат са темпераментом, мишљење са мишљењем, душевност са душевношћу, разум са разумом, а то више значи од голе љубави. А има ли држава гледе овога каковијех обвеза 7 Дакако да има. Нека живот учитељев тако материјално осигура, да може ступити у брачну везу са таковом женом. А тебе, поштована, жено учитељева, не питам, шта ћеш радити. Кад си већ учитељева жена, гледај да га усрећиш, гледај, да му ојачаш снагу његова духа, јакост његове душевности, трајашност његова здравља! Он је зам изабрао мукотрпан позив, а ти си њега сама одабрала. Као год што он мора много што шта жртвовати, тако мораш и ти.

А ти учитељу кога је необична срећа у дио запала, да добијеш овакову жену, праву, истинску, племениту жену, шта мислиш ти,

шта ћеш радити ти“ Никада не смијеш заборавити, да твоја пријатељица спада њежноме полу, који се лако вријеђа; да она има само једну бол и само једну сређу, љубав. С тога ћеш је држати као своју зеницу у оку, као свој драги камен, као свој храм, као свој бисер; за тебе не има веће среће, до њу усрећити, захвалан јој бити за њезину приврженост, за њезину дивотну потпору, и њој самој у свачем бити десна рука.

„Кад се она гдје помене! А скин' капу, небо хвали, Пошто су ти другу жића Твог анђели изабрали!

Хвали небо, благосиљај, Имаш рашта, имаш с чега, Кад ти није сапутницом Тал допао каквог б'јеса!

Да ти трује кратке дане,

Да ти црне очи копа,

Да те сруши — да те пије,

И срамотом да т' укопа!.....“

ПРЕВЕО О. КБ.

ПРЕДАВАЊА

„И остави нам долги нашја“

ПРЕДАВАЊЕ ЗА 1 РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

| ТЕ "о : | Седите децо! СОкрстите руке! Леђа на клупу! Пазите! Био један човек, па имао сина, који га није никад слушао.