Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 115

подела обрађене земље на домаћине, размера земље под разним усевима и др. Све је то престављено по окрузима. Исто тако 3 диаграма олакшавају разумевање онога, о чему се у тексту говори. Немамо шта више да речемо о књизи — садржина је њена. препоручује. Завршујући приказ искрено благодаримо шефу наше статистике, г. Богољубу Јовановићу, који нас је и овим својим ра-

дом задужио.

'Р. Ст.

6. Реферати о педагошким листовима.

Хартгедак. Часопис за учитеље, узгојитеље и ове пријатеље младежи. Гласило »Хрв. педагошко-књижевног збора“ и „Савеза хрв. учит. друштава“. Година 35. Уредник Лудевит Модец. Излази у Загребу три пут месечно; годилиња цена 5 фор. и 50 новч.

Бр. 28. од 1. Октобра 1894. На првом је месту чланак „Ко је кривац злу одгоју% Од Л. Матејића. Много има чињеница, од којих зависи какво ће које дете бити. Ту на прво место долазе наслеђене особине (нека су деца од природе веома живахна, док су друга и сувише тиха). После тога клима, ако је сувише топла или хладна, сметња је васпитању; исто тако слаба храна, богаство и сиромаштина. Али најважнији узроци дечијих мана јесу породица и друштво у коме су, пошто се деца васпитавају поглавито примерима, које пред собом имају. Школа врло мало може да уради на одклањању свију ових узрока рђавог васпитања деце, и с тога она није крива што често деца, свршив школу, ипак нису васпитана како треба.

„Разлика. једнаких облика по акценту“. Од А. Болтека. Важна је ствар и нужно је, да учитељ увек обраћа довољно пажње на изговор појединих гласова и на акцентуисање при изговору речи. Настаје говор о акцентима код именичних облика. (Наставиће сеј.

После тога долази „1Х. главна скупштина. «Савеза хрв. учит.. друштва“ и од Анте Пехана „Повијест дјечачке пучке школе, данашње кр. вјежбаонице, у Петрињи«“. На завршетку листа су ру-= брике: Обзор по школском свијету, Пабирци, Рад хрв. учит. друштава, Вјесник.

Нови Васпитач. Орган за педагошку нњижевност. Уређује и мадаје Мита Нешковић. Година УП. Излаза у Н. Саду један пут месечно. Годилиња. цена 8 дин.

Свеска УПТ., за месец Август 1894.

Читанке за народне школе у Хрватској и Славонији (Наставак). Басне могу изостати из читанака, пошто су природније и лепше,

3%