Učitelj

116 ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

вероватније и убедљивије приповетке, у којима се врлине и мане људске огледају на самом човеку. Место басана да дође причање истинитих догађаја из живота разних животиња. Тако ће деца, _ поред осталог, добити јасан појам о томе, како бол осећа и животиња, те неће према овој бити сурова. И у опште, упознав се са животињама какве оне у истини јесу, добиће о њима лепши и правилнији појам. (Свршиће се). Даља је садржина: Из школског живота. Дражин слон, од брет. М. Аџића. Са Х!Г. учитељске скупштине Учитељског Удружења, одржане у Јагодини Пише Петар Ј. Отефановић, учитељ румски, (Свршиће сеј. Шта пишу наши педагошки листови од М.Н.икао додатак листу: Књижевни преглед и Педагошки весник „Новог Васпитача«“.

Просвјета. Лист за цркву, школу и поуку. Излази на Цетињу, месечно један пут. Година Џ. Уређује Ј. Сундечић. Годилиња цена 3 фор.

Изашла је септембарска свеска. На првом су месту чланци што се односе на богословље и духовну поуку. Други је део посвећен школи.

„Важност философије Платонове, особито у садашњем времену«. (Свршетак). Од Л. Поповића. У сувременом друштву овладао гје материјализам и песимизам. Лек је томе: повратак Платону и њеовој ФилосоФији.

»О васпитању и школској дисциплини“. (Свршетак). Од Зарије Радичевића. У кратко изложена општа иачела и најглавнија правила, са којима сваки учитељ треба да је упознат.

После тога долази књижевни преглед и забава.

Трећи је део посвећен историји, опису места и старина. Четврти и последњи пак део посвећен је прикупљању народног блага. На крају свеске су белешке и преписка уредништва.

Зкојзк! Ујевшк. Стручни лист земаљске владе за Босну и Херцеговину. Уредник Љубоје Длустум. Излази у Сарајеву месечно један пут. Годишња цена 92 фор.

Изашла је свеска за Август са овом садржином:

„Школске прилике у Босни и Херцеговини од окупације до до данас“. (Наставак). Од Љубоја Длустума. Овде је говор о техничкој средњој школи, отвореној у Сарајеву 1889—90 шк. год. Поглавити је циљ овој школи да спреми потребно особље за државну службу по струкама грађевинској и шумарској.

После „Неколико ријечи о гимнастици и дечијим играма“ (свршетак) од професора Едуарда Долежана долави „Једна ситница, али