Učitelj

ПРЕДАВАЊА

..

Рачунање прстима.

Рад сам да скренем пажњу друговима на једну најпознатију и најјевтинију рачунаљку. То су прсти на рукама. Више пута, гледајући како неписмени сељаци рачунају, ја сам и нехотице помишљао на прсте као згодно срество за рачунску наставу. Још више ме је за то придобијало свакодневно посматрање ученика из !. разреда, који су сваки тежи задатак олакшавали прстима.

И ако се узме да је разноврсност предмета (очигледних средстава) при рачунској настави у 1. разреду најглавнији услов за истинско стварање појма о бројним односима онда је рачунање прстима врло оправдано и корисно. Равуме све, да се прстима не може брзо престављати свака, рачунека радња (прим. мложењеј као што ов то да извести на рачунаљци, али опет мора се увидети велика корист од овакога рачунања, нарочито ако се узме у рачун лакоћа извођења појединих рачунских комбинација, које се дају прстима брзо и лако извести.

Ево које сам радње ја у школи изводио.

1. Дигните један прст! (Остали су савијени у песницу). Дигните још један! Колико сте дигли прста% Два. Дигните сад још један прет! Колико сте свега дигли! Три. Колико је два прста и још један“ Три. Колико сте свега дигли прста # Три. Дигните још један прст! Колико су три прста, и још један прет2 Четири. Дигните још један прст! Колико су четири прста и још један прст Пет.