Učitelj

252 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

варошима тако и у селима, не остане без женских учитељских снага“). 10. Као своју свету задаћу учитељице усвајају рад и речју и делом противу моралне покварености девојчица како у школи, тако и ван школе. 11. Друштво ће помагати државу у њеном старању за вас“ питавање напуштене деце и за оснивање општинских дечјих уточишта. А такође ће друштво образовати по земљи месне зборове, који ће радити на образовању пролужних школа за левојчице као и свима другим срествима радити на даљем образовању женске деце, пошто сврше основну школу. — После овога скуп је усвојио ове тачке, примио статуте и изабрао управу. При претресању унутрашњих послова друштвених, донето је решење, да се умоли земаљска скупштина, да њихова права изравна с правима учитеља, да се постављена учитељица у женским школама свуда прими и т.Д.

Пошто су за тим ти захтеви као и рад целога друштва до најоитнијих ситница одређени, био је 2. Октобра свечан заједнички обед и тада су учитељице, после тога свога заједничкога рада. разишле.

Не само да је саучешће према потиснутим учитељицама и њихово енергично заузимање за своја права и за усавршавање и проширавање свога светога рада на васнитавању женске деце оно, што нас је побудило, да овај покрет изнесемо српским учитељима и учитељицама, већ и упоређење овакога заједничкога рада пруских учитељица основних школа и њихових тежња са стањем, спремом, радом и тежњама наших учитељица. Учитељице у Србији имају мању спрему. а већа права, него ли учитељи. Та њихова већа права јесу: што с мањом спремом уживају исту награду; што могу бити учитељице и у мушким школамај) што су у мушким школама само у Ти П раз. и на тај начин обично добијају мањи број разреда и мањи број часова 'недељнога рада. Даље, учитељице нису обавезне да певају у цркви, а учитељи имају и ту обавезу. Међутим учитељице у Пруској имају и мању плату и мање права, пего ли учитељи. С тога учитељице и сачињавају тамо одвојеп сталеж а оснивају одвојена друштва и у тим друштвима раде својом инишијативом на побо.ошању нашретку свога положаја, свога васпитачкога рада и своје спреме. Међутим учитељице код нас показују врло мало интереса за свето и ако су им дата већа права, него ли учитељима. Многе од наших учитељица нису чланови учитељског удружења док у Пруској саме учитељице састављају друштва. Многе пак учитељице истина јесу чланови појединих зборова, али не показују никаквога интереса ни

ђ у женским школама Пруске раде већином учитељи,

= Међутим ју: Пруској учитељи раде У женским школама,