Učitelj

ва 3 а Ими и енеај

Еау

по УЦИ +

' | : | к , | КЕ Е |

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

а

а) Реферати 0 књигама

Земљопис Краљевине Србије за ШП. раз. осн. школа. Написао Пет, М. Никетић учит. (треће прерађено издање). Београд, државна

штампарија Краљев. Србије 1894 год. Цена 0:60 дин.

У новије време опажа се да поред опште књижевности у нас упоредо расте и развија се и школска књижевност, а особито литература основ. школа, у коју долазе школски уџбеници, дечји листићи и књижице. Овој грана књижевности до скора се слабо обраћала пажња, а данас се њоме занимају и веће умне снаге, поред виђеног броја учитеља, који редовно на њој раде. Последице овако плодног рада су од неоцењене користи по развитак писмености а поред тога, то је врло важан посредни чут ширењу знања у масу народну.

Тако је данас развијена дечја литература, да је, почев од 1. па до највиших разреда основне школе, сваки наставни предмет заступљен са по неколико разних уџбеника.

Али и поред свију тих погледа, који би ишли у прилог писању уџбеника, имало би се рећи нешто, што би осудило рђаву практику. која се приметила код писања неких уџбеника. Једна таква осуда је: што се по неки уџбеници ни у колико не разликују један од другога и излазе једновремено да по томе, више личе на обичну конкуренцију, но на какво попуњавање истинске потребе школске; што су поједини наставни предмети заступљени хрпом уџбеника а други тек са по једним, или два и, што је цена уџбеницима, за наше прилике и наше стање, врло велика, да то јако утиче на проходњу истих, те се и дан дањи налазе наслагани у књижарским урафовима“, и од њих нема никакве користи ни за кога.

Скупоћа дечјих књига даје, може бити и погрешан, суд о писцима истих, да нису са малим процентом задовољни. И онда долази