Učitelj

964 БЕЛЕШКЕ И новости

Ручни рад у русвим школама. Ове године, марта месеца, министар народне пресвете у Русији издао је распис, којим признаје користи од увођења ручног рада у мушким основним школама. и нлређује управницима школа и надзорницима школским да по могућству потпомажу ту идеју нарочито у грађанским школама и у дворавредним сеоским школама, Министар је ово питање предао на оцену Просветном Савету, који је утврдио ова правила за увођење ручнога рада у руским школама:

1. Ручни рад могу предавати само они учитељи, који су се за то нарочито спремали у учитељским школама или на нарочитим курсовима за ручни рад. Ови учитељи морају имати нарочиту сведоџоу да су доиста свршили курс ручнога рада. За ову цељ нису згодни занатлије. ма то било и под надзором наставника школе.

9. Предавање ручног рада не може се сматрати обзвезним за све ученике, па макар то било и у старијим разредима.

3. Школски надзорници дужни су сваке године ! Октобра полнети извештај за оне школе у којима је уведен ручни рад и то по Форми, коју ће прописати министарство просвете.

4. Чим се у којој школи уведе ручни рад, управа школског округа известиће о томе министарство народне просвете.

5. Док се не пропишу детаљна правила о повременим курсовима за ручни рад, у којима ће се спремати учитељи овога предмета, ваља опрезно бирати руковође ових курсева у смислу њихове педагошке и техничке спреме, и свагда јављати министарству просвете предложени програм курса и податке о њиховим руковођама, а за тим, кад се курс сврши, доставити резултат његова рада.

За тим министар паређује да се одмах приступи претходним мерама за увођење ручног рада у оним учитељским институтима, семинаријама и другим сличним заводима, који спремају народне учитеље. Ако су потребна новчана средства, онда да се поднесе рачун о њима, па ће министарство послати новац из државне касе, тако, да се организацији ове наставе приступи одмах у почетку 1895 год.

Продужне школе за образовање женоскиња. У Немачкој се често отварају продужни курсови за образовање женскиња. Један такав курс уредио је и познати педагог Рут. М. Кејетзјељ у Јени. Овакви курсови бивају за оне девојчице, које су свршиле основну школу, а предавања се држе у згради какве редовне школе после часова редовних ученика. Овај продужни курс за женскиње у Јени под управом Кеферштајновом има 8—10 часова недељно предавања, која се држе у сали за цртање обичне редовне школе. Занимљив је