Učitelj

БЕЛЕШКЕ И новости 9263 (О 18. -__________--_ 4 а

тесно за једну општину, кад се зна, да су узитови 54 свој мучан и тежак посао и иначе слабо плаћени. Тако у Нишу, тако и у другим местима. Но није само ово неуредно издавање квартирине једино зло, које притискује учитеље. Ми смо сазнали, да се у издавању квартирине у многим општинама уцењују учитељи, и то је оно, што њих као поштене људе највише вређа и што им је најодвратније. Ако је председник или благајник какав галантерист, бакалин, обућар, кројач, ту учитељи могу добити квартирину, али само онда, кад у овој радњи рачун начине То је за сваку осуду и недостојно поа нарочито представника општинских. Оволико за, сада.

њег | штених људи, | Наше другове молимо, да нам пошљу тачне податке о свима, | неуредностима у руковању са школским прирезом, како би се томе ! злу по могућству стало на пут. Наша је света дужност према, послу, кога смо се латили, да свима силама порадимо, да отклонимо зло, које и нас и основну школу поодавно притискује. Надамо се и верујемо, да ће садашњи г. министар просвете

стати па пут овоме злу.

За похвалу. Из Ракинца нам јављају, да је одбор тамошње школе, приликом састављања буџета школског за 1895 годину унео у исти суму од 300 динара, те да се од тога новца набавља лек противу дифтерије за школску децу — ђаке —, ако би се, не дај боже, појавила међу њиховим ђацима. Исту суму акламацијом усвојио је и општински одбор општине ракиначке, и одмах предао новац благајнику школске касе, а уједно вотирао суму од 300 дин. за општинску сиротињу у истој општини.

Овакав рад школског и општинског одбора општине ракиначке заслужује сваку похвалу. Похваљујући овакви племенити рад одбора не можемо се уздржати, а да им не пожелимо, да новац намењен на ту цељ, остане много година у каси школској и општинској, да им да Бог, да им не устреба за намењену цељ.

Покушаји с обавезном наставом у Русији. Министарство народне просвете у Русији решило је, да учини покушај увођења, обавезнога школовања и то, како „Рускан Жемзнње јавља, прво у губернеријама: краковској, полтавској, курској и воронеској. Школски надзорници основ. школа тих губернија су тога ради позвани у Петроград, да при изради плана суделују. Остваривање те реформе почеће пак почетком 1895—1896. шк. године.

1 ве