Učitelj

ПЕДАГОШКИ КУРСЕВИ 391

око детета. Овај други одсек има да спреми, да се уме васпитавати дете, кад у истоме почне да буја живот и разноврснија делања и још за 5—6 година. Овај други одсек ваља да има у себи више културних и образујућих елемената, но што ово има први. Први одсек има карактер технички и медицински, а други културно — образујући. У овоме другоме одсеку ваља да буду као главни ови предмети: Психологија деце, Педагогика — део о породичном васпитању, Игре дечје, Литература дечја, хигијенска и Физиолошка знања нужна за децу треба да се наставе у овоме курсу, практично занимање с децом причања деци, шетња у циљу образовања и свестрана посматрања деце треба да имају видно место у овоме курсу. Нама се чини, да је за свакога јасно, да су сви ови предмети матерама и васпитачицама беспорно нужни.

Први део курса за матере, узев у рачун његов чисто специјални и технички карактер, не може бити уз коју школу другога какактера или да се и развуче кров њу; оп не може по предметима својим бити од интереса за интелегентнију девојку. Овај курс имају да изучавају жене, матере. У овоме курсу, ради практике, мора да имају здрава и слаба деца и деца одојчад. Овако одма, унапред да се одреди време, за које овај курс да траје, није лак посао, но замишљајући, да ће овај курс похађати матере, које су свршиле школу, која им је дала нужно опште образовање, може се рећи да је доста шест месеци да исти траје.

Пошто онај други део курса по своме културно — образујућем карактеру од значаја је не само за оне, које су већ матере, већ и за оне, које имају тек да буду матере — то се истиче питање или може се истаћи: да ли да се овај други курс присаједини уз ма коју школу н. пр. уз женску гимназију. У гимназији министарства просвете постоји УП. допуњавајући педагошки разред. Педагошки карактер овога разреда састоји сеу упознавању ученица са методиком Божјег закона, руског језика, рачунице, са педагогијом и састоји се још у држању предавања у нижим разредима гимназије. Овим се хоће дакле, да се ученице упознају са предавањем у школи, да се од њих створе учитељице у школи. Пре 30 година установљавале су се гимназије за женске, код нас, а тада се осећала потреба за учитељице по школама. И тако онај УЛ раз. установљен је, да подмири ту потребу. Данас нема те потребе, па се и нема потребе да постоји тај УП раз. у женској гимназији. Џем тога и зар свака, која сврши ову гимназију, постаје учитељица — Тако данас може тај У раз. да се уреди, да спрема не учитељице, већ васпитачице деце, док ова још не иду у школу. Ово је већ и неопходно нужно за сваку девојку кад постане мати.

26"