Učitelj

392 ПЕДАГОШКИ КУРСЕВИ

Не може ли се ово извести уз гимназију, онда може се уредити нарочити завод, у коме да се примају —- скупљају — деца од 4—5 година и старија. Овако на овај нечин може се истаћи и питање, како да се изведе завод за матере у целости, да се у њему налазе и одојчад.

Што се пак тиче курсева за спремање васпитачица, то се исти требају подићи само у циљу, да спремају помоћнице матерама, а никако да ове сасвим потисну матере од васпитавања деце своје. Тако је погрешно трудити се, да се установљавају на широко курсеви за васпитачице, како се требају исти подизати за матере. Васпитачица треба да буде спремљена да извршава налоге материне и да јој само помаже у раду око деце. Самостално педагошко делање у породици васпитачица никако не треба да има. Овим пак нећемо да кажемо и то, да васпитачице не требају да владају општим елементарним образовањем и да немају и специјалне спреме. Неко опште образовање васпитачицама потребно је за то, да не би имајући чешће посла с децом у разговору, у игри заразиле децу разним сујеверјима и предрасудама. У опште васпитачица треба да се усаврши у томе своме послу у породици под надзором праве домаћице. Ово би ми истакли односно курсева за васпитачице: |, свака, која хоће да је васпитачица треба да влада општим елементарним образовањем, колико се исто добија у народним и варошким школама, 9, у курсевима ове васпитачице треба да се упознају практичним путем, како да се налазе око здравога детета и око болеснога, да се упознају са дечјим играма. Из теоријскога знања доста је да се упознају са телом човечјим и са основним појмовима из дечје хигијене, 3, овај курс да траје једну годину, 4, уз курс треба ла има завод за одојчад и дечја башта. |

Која су лица најподеснија да буду васпитачице: да ли младе девојке, или жене у годинама или старе жене7 — Младе девојке бивају често лакомислене а способне, у опште, да лако приме све, а ово им смета, да одговоре дужности како ваља. Жене у годинама као и бабе опет имају укорењене погрешне погледе на децу и њихово васпитање, а то је тешко искоренити. Сем овога, жене у годинама хоће, да самостално раде око деце у кући. Овога код младих нема. ФКене у годинама нису ни склоне, да се играју с децом; хоће само да буду посматрачице, како се ова играју. На овај начин код свију категорија има мана, те је нужно да сами родитељи умеју се наћи у избору ма из које категорије.

6 РУСКОГ ПРЕВЕО Т. Маринковић, учитељ.