Učitelj

_ ПРЕДАВАЊА 395

плуте, једно јаје, мало соли и т. д. Ево примера ради да наведемо, колико се огледа могу показати само са једном обичном чашом воде. |. Течна тела имају облик суда у коме се находе. 9. Делићи течних тела могу се ласно раставити. 3. Вода, падајући у малој количини, гради капљице. у 4. Површина мирне воде је водоравна (хоризонтална). Чаша се може и нагнути, али ће површина воде да остане хоризонтална.

5. Дељивост. Метнимо у чашу, у којој је до половине вода, мало црвене или друге боје; кад се боја раствори и вода обоји, долевајмо мало по мало воду, докле се год опажа боја.

6. Непробојност тела. Замочимо руку у чашу воде, вода ће да се попне и један ће део истећу из чаше.

7. Лењивост. а) Поклопимо чашу једном картом и метимо новац на карту; кад ћушнемо брзо карту, новац ће пасти у чашу, 6) Примакнимо брзо чашу с водом, вода ће на противну страну да се излије.

8. Приањање (ахтезија). а) Кад се чаша с водом само мало нагне, вода ће да сцури низа суд, јер ју привлачи спољашња површина суда. 6) Кад се кане у чашу воде једна кап уља, ова ће брзо да се расплине по целој површини водиној. в) Кад поспемо прст семеном од шкопадије (пречице, жути прашак против оједања мале деце) и умочимо га у воду, ова га неће оквасити. _

9. Закони спојених судова. а) Ставићимо у чашу једну дашчицу тако да је предваја на два на два дела, али да не допире до дна чаше, кад успемо воду у чашу, она ће у оба одељења да буде на, једнакој висини и водоравна. 6) Метнимо у чашу воде једну поширу с оба краја. отворену цев; вода ће бити на истој висини у цеви као и у чаши.

10. Капиларност. а) Умочимо крајичак једног парчета шећера, у чашу воде или један крај пијаће артије; вода ће у њима да се уздигне услед капиларости. 6) Замочимо врло узану цев у воду, вода ће се у њој пењати у толико више, што је ужа цевчица.

11. Пливање. Јајце ће да потоне у обичној води, у сланој води плива; кад додамо још соли, да буде вода гушћа, јајце ће опет пливати, али ће мање да утоне него пређе.

12. Ваздушни притисак. ај Напунимо чашу водом до ивице и покримо је парчетом артије, притиснувши руком артију, обрнимо чашу: вода неће истећи, и ако руку уклонимо. 6) Притиснимо једну чашицу на уста и увуцимо ваздух у се; чашица ће чврсто да се при-

пије, јер смо ваздух из ње усисали; чим пак удухнемо у њу ваздух, она ће спасти.