Učitelj

394 ПРЕДАВАЊА

се наука ни на овом основноме ступњу не сме толико унизити, да постане залудна играчка. При свем томе, ово не искључује употребу неких дечјих играчака за полазну тачку, на коју ће се надовезати предавање.

Са свим је природно, да учитељ мора за време огледа давати устопице и објашњења. Често пута се дешава, да учитељ најпре исприча цео оглед који намерава да изврши, па за тим експериментише мирно и не говорећи за време тога рада. То је по све погрешно. Објашњења морају да прате оглед, ако хоћемо да изазвате појаве продру кроз чула у душу детињу.

Често пута је потребно извести неколико узасобних огледа, ако хоћемо да уочимо и поставимо неки природни закон. Сем тога се морају потражити и сродне појаве из обичнога живота, ако желимо да се закон јасно схвати. Ово упућивање на појаве свакидашњега живота у толико је важније, што их ученици понајвише сретају, те ће тако научити да правилно тумаче појаве око себе, и да сузбијају многе празноверице. Понављања су веома корисна и у овој грани наставе, па и сами важнији експерименти могли би се према потреби, поновити. Ваља стављати питања ради понављања не само после сваког предавања, него и после сваког мањег и већег одељка. У настави из Физике учитељев је задатак, да путем индукције доспе до општих истина и закона. Он има поступно да греде од посебних појава ка ошштем закону. Лепо вели о том Дистервег: „Човечји дух најпре открива и познаје посебно, појединачно, из чега касније развија опите. Овакав је природни ток развитка. Овим путем мора ићи свака настава, која хоће да образује“. Према томе, учитељев поступак у предавању Физике ваља да се придржава овога реда: огледи посматрање, тумачење појаве, сличне појаве и упоређења, општи закон, важност и примена у свакидашњем животу и занатима; прибрати све што се сазнало и то утврдити у јасном и тачном облику.

Саме огледе ваљало би у основној школи изводити према овим начелима: Огледи морају бити прости и јевтини. Што се лакше изводе, што је мање справа потребно, у толико боље. Често пута могу се чути учитељске жалбе: „Како ћемо експериментисати, кад немамо апарата 2“ Оскудица у апаратима још не значи да учитељ мора вршити узалудан посао, да предаје Физику без огледа. Многи и многи огледи могу се извести без икаквих нарочитих справа, само ако умемо да се користимо стварима из обичног живота, које се у свакој кући могу наћи. Заиста, свугде је лако наћи чашу воде, свећу, стакло од лампе, парче артије, левак, стаклену цев, парче каучука, запушач од