Učitelj

УСПРАВНО ПИСАЊЕ У оснОВНОЈ ШКОЛИ 377

Јован Хајнриге из Крефелда у Немачкој издаде своје прегледе за писање, удесивши словима кобви нагиб од #59, И од тога доба се ково писање до данас употребљавало. Милиони деце у школама уче се и данас таквом рукопису.

Истим путем развића прошао је и наш ћирилски рукопис. Повеље и разна друга државна писмена, из времена наше државне моћи под Неманићима писана, су усправним | словима. Овакав се рукопис и доцније неговао по манастирима, за време турске најезде.

Са ослобођењем од Турака почиње и наш просветни напредак. Само, што је од тога доба, а у неколико још раније, просвета долазила са севера, по угледу на германски просветни покрет. Шрви учитељи у Србији били су родом из српских земаља под Аустријом. Они су унели у школу и начин писања. А начин писања је у то доба, као што смо видели већ био кос. Тако се усправан рукопис, "негован за време Турака, по манастирима, изгубио а уведено је косо писање према намачким прегледима од њихових чувених калиграфа.

Није нам намера да се упуштамо у детаље ове промене. То може бити предмет особите студије. Хтели смо само да бацимо летимичан поглед на историју постанка косог положаја у писању. И као што смо видели, историја нам сведочи да је коси рукопис уведен пре сто година, да је до тада преовлађивало усправно писање, и да је — што је најглавније, — косо писање уведено без икакве потребе, не обзирући се на захтеве Физиолошке, медицинске и педагошке. да увођење косог рукописа највећи грех нове на души калиграфи енглески, Француски и немачки, који су за собом повукли јавно мишљење тиме, што су тврдили, да се брже може писати ковим рукописом. Да ли је ово тврђење истинито или није, расматраћемо мало доцније, а сад да видимо, како су се јављали борци за усправан рукопис, и