Učitelj

948 УСПРАВНО ПИСАЊЕ У основној школи

како стојимо данас са увођењем усправног писања у основ. школе.

1.

Усправно писање почело се уводити најпре у германске школе, још пре четрдесет година. Први који је обратио пажњу на овај начин писања, био је др. Меркел из Нирнберга. Он је приметио занимљиву појаву у једној женској школи у Миегапкеп-у: све ученице имале су правилан положај тела при писању, јер су писале вертикалним рукописом. Осталих 35 школа, које је исти лекар обишао, показиваху друкчије резултате — положај тела у њихових ученика био је веома рђав, а ученици-це су писали ковим рукописом. Присуствујући на часу у једној народној школи, професор Кон је приметио, да су ученици при писању диктанда усправним рукописом седели правилно, а чим су отпочели пивати косим рукописом, онда се цео разред, као по команди, нагнуо напред а главу наслонио на лево. Зато се исти професор јако заузимао за увођење усправног писања у почетној настави, на природњачком скупу у Дан- | цигу 1880 године.

Осим Кона. а у исто време с њим, у корист усправног писања изјаснише се и такви медицински ауторитети, као што су: Шуберт у Нирнбергу, Вилхелм Мајер у Фирту, професор Уфелман, Фукс и многи други.

У 1887. години баварска просветна управа наредила, је, да се предузму опити са учењем усправном писању. У| јесен 1888. године заведе се усправно писање у два одељења првог разреда у Фирту и у два таква иста. одељења, у вежбаоници учитељске школе у Швабаху. У исто време | а у истим местима, обучавали су се ученици паралелних. разреда косом писању. На тај начин су лекари и наставници оцењивали и упоређивали положај дечјег тела и по једном и по другом начину. Исте пробе чињене су у три