Učitelj

918 ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА

много народа, међу којима Словени чине велику већину. Да више сродних племена не осете да су своји, то не идеу рачун монархији, која жели да њени саставни делови буду вечито таки какви су и да заједницу гледају само у круни Хабсбурговаца.“)

Па ипак су Чеси прегли и постигли што су хтели.

Држава ничим није помогла изложбу, земаљски одбор у Чешкој дао је неку помоћ, а зем. одбор моравски, од кога је тражено 5000 фор. отезао је ту ствар тако да се није могла ни решити. Но, кад се то видело, јавља се племић Лажански и даје сам 2000 фор. а по Моравској скупило се брзо прилога још 5000 фор: те _тако место тражених 5 изашло је ; хиљада. И свуда је одушевљење за ову народну изложбу било тако, да је, као што рекох, постигнут циљ и изложба је била отверена свечано у одређени. дан 3 маја ове год (по нов. кал. 15 маја).

Мисао за овакву изложбу никла је још за време јубилејне изложбе, када. се приметило да многобројни производи новије културе и индустрије тако рећи сметају да се види оно што је чисто народа ческог, оно што је он сам имао и што сад има.

Зато се хтело да друга изложба буде чисто чешко-славенска, само _ |

дело народа овог, а да илуструје прошлост и садашњост чешко“ словен. народа. То сад и износи ова изложба тако сјајно, да јој комплимент одају и завидљиви Немци.

Материјал за ову изложбу прикупљен је по свима крајевима поменутих земаља. Што је тамо било прикупљено прво је излагано у месним изложбицама, па се онда слало у Праг на изложбу. ; 5

При раду око пркупљања и спремања за изложбу врло велико, управо сразмерно највеће учешће имали су учитељи чешки. · То им сваки и признаје. „Магоди! Из“ о том изрично веле: „Као год што је изложба само рад народа чешког, тако је и школство на њој само рад учитеља чешких. Наша нађродописно изложба уараво је у учитељима имала највеће раднике своје.“ ТО ће у неколико и читаоци сами видети из онага што будем даље о изложби говорио, а нарочито где будем говорио о ономе како је школство на изложби заступљено.

Но прво да бацим један летимичан поглед на изложбу, како би читаоци бар у главноме знали шта на изложби има; а по том

#) Причају: кад је цар једном посетио Моравску и кад га је један сељак ноздравио на ческом језику упитао га је цар: Шта си тиг — Чех, одговорио му

је сељак. Каквим језиком говорите % — Чешки, био је одговор. — Ви нисте Чеси, |. ви сте Моравани, рекао му је цар и аловољно му окренуо леђа. | 3