Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА — 919

ћу се мало више задржати на оном што, мислим, највише интереса има за читаоце овог листа, а то је школство.

Изложба заузима врло велики простор. Готово на средини уздиже се главна изложбена палата, огромна зграда, импозантна својом лепотом и величином. Десно и лево од ње, за њом и свуда велики је број павиљона, кућа и кућица — читава једна варош. Кад се изложба погледа са брега који је пред њом, одиста то изгледа као каква повећа лепа, нова насеобина, каква нова. варош. Управо не варош него и варош и село. Јер осим укусних павиљона и „варошких“ кућа велики је број сеоских кућа такође лепих, а врло разноврсних, јер су то куће какве су у ствари по разним крајевима ческослованским.

Кад се пак ступи у изложбу и кад се стане редом разгле-. дати по њој, онда се тек види да то није ни село, ни варош, нити каква насеобина, него јето управо на малом простору путовање кроз ческо-словенске земље. Посматрачу, који се иоле интересује, није довољно ни неколико дана да све види и ризгледа, тако је то разноврсно и пуно.

Пођимо даље.

Одмах близу уласка у изложбу налазио се павиљон града Прага. У њему су махом старине прашке: слике, оружје, црквене утвари и т. д. Највише из средњег века, али има ствари и“ прехисториских. -

У другом делу изложбе, мало даље, подигнут' је један део Прага онако игто, као што је било у времену између 1580—1600 год. Узет је део око т. зв. мале пијаце. Куће су онакве исте какве су онда биле, у њима ће бити намештаји, дућани и све остало како је онда било.

Разгледати овај Стари Џраг и прашке старине у поменутом павиљону, то је видети како је било у старо доба. Како је пак данас у Прагу, то ће такође сваки видети ко на изложбу дође. На тај начин посетиоци имају да виде стари и данашњи Праг, и да имају појма о старим и садањим чешким варошима.

Но није само Праг овако престављен. Има вароши које су моделом престављене онако какве су (н. пр. Пилзен јс тако израдио и то учитељ један); а многобројне слике "фотографске и нацртане дају могућност да посетилац види многе вароши из свих | крајева. "

"За познавање пређашњег варошког стања још на изложби има много и много ствари, као стари дућан са намештајем и еспапом у њему, даље опет покућанство и одело старо и т.Д.

50"