Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИ СНА ИЗЛОЖБА 921

Уз то у поменутој палати огроман број је одела народног из разних крајева, како садањег тако и старог. Овде нарочито пада у очи огромна разноврсност народног веза, који је и леп и тако вешто рађен да се човек диви вредним рукама ческо-слованских женскиња.

Кад овоме додам, да се још налазе многе мапе и слике из разних крајева, онда не знам шта би јоште недостајало па да се илуструје ческо-слованска земља и народ њен! Ту је много мапа појединих крајева већих и мањих, ту су пластичке мапе које престављају једно место или какав крај), ту је много посуђе, алати, намештаји кућни ит. д. — атујеи

Велика пластичка мата ческо слованскпе земаља. Она је дутачка 11, а широка 7 метара. Намештена је на видном месту у средини главне палате. Морам, и мило ми је, одмах рећи: то је такође рад чешког учишеља, т. Фр. Маршатка. Сваки посетилац код ње се мора дуже задржити, јер овакав рад заслужује такве пажње. На њој видите много више него на обичној мапи и него на каквој мањој плстич. мапи. Видите све ческо-слованске земље, видите планине где су мање, где благи нагиби, где гудуре, где се зелене шуме, где се бели стење голо, куда кривудају реке, где су главна места и т, д. Све видите као кад би се са каквог балона из висине гледали ове земље. И још боље, јер се из балона овако велики простор догледати не може.

Но ја се у оваком прегледу задржах доста. Да тако продужим не бих скоро дошао крају, или бих се морао загубити у разноврсностима ове изложбе. Зато продужавам преглед по мало стручнијој подели изложеног материјала. Све ово до сад поменуто тицало би се познавања земљишта, народа, одела, станова и неких обичаја. У даљем прегледу имаћу и овоме по што год додати.

Пођимо редом.

Земљошне. Осим поменутог ваља додати, да су за познавање земљишта изложене и многе геолошке мапе, и пресеци, да се види како је где земљиште на површини и у дубини, нацрти који пре-

5 Нарочито је лепо и пластички престављем предео под Крконошама. С једпе стране гледате га какав је зими, ве др. какав је у дего. Видите куће покривене великим снегом, видите човека како скида снег да му кућу не сруши, а даље се протежу брда и на крају видите читаво село. Са стране је пресек, те се види како дебео снег тамо пада. С др. стране је то прастављено како је у лето кад све озелени. Више тога су престављена брда и по њима како сељани секу и слажу дрва, како сено носе на леђима низ брдо и т.д.