Učitelj

702: ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА

стављају како је на тој земљи распрострто биље и животиње; метеоролошке мапе Чешке ит. Д Статљетика је заступљена многим нацртима и прегледима, који излажу број становништва и народности, просечну дужину века људства, умирање, рађање, женидбе, ванбрачности, крими· налитет по стању и занимању људи, о радницима индустриским и њиховим наградама ит д. Све што у ову област долази изложено је на преко стотине разних статистичких таблица и нацрта.

Амларопологија. У одељку ове врсте изложене су збирке лобања људских из доба каменог, бронзаног и дилувијалног. Из доба садањег подељене су лобање по народности: чешке, немачке, јеврејске и циганске. Такође су неке лобање и слике злочинаца, лобање душевно болесних, многи нацрти који казују каква је младеж по узрасту, тежини обиму главе и грудии т.Д. Свему. овоме додата су два костура људска, на којима је обележена просечна величина појединих костију у народа из земаља ческослованских. А на послетку ту је изложен модел у природној | величини једног Моравана, који је био висок 2,31 мет. (Ј. Драсал).

Језик народни. Поред осталог на изложби су истакнути сви књижевници који су радили на познавању народног језика, из ложена је литература ове врсте, а уз то су ту мапе и нацрти који казују како се деле у опште сва словенска племена, где су стара ческа племена живела, дијалекти у ческослов. земљама и тд.

Шта народ чилпа, пише и приповеда. Књиге које народ пређе · читао, а које су такође изложене, махом су релитиске садржине (молитве, црквене песме и св. писмо) а од доцнијих, новијих, махом су забавне и поучне. Међу ове последње долазе о домаћем лекарству, о земљорадњи, календари, приче, басне и т. Д. Такође је изложена збирка разних писама, и др. што је народ писао, а чак су ту и неке књижице које су написали самоуци.

Народна песма, свирка ч игра. Осем најстаријих народних записа неких песама, изложене су разне збирке песама са нарочитим прегледом оних, који су збирали народне песме и игре.

_ Такође разних инструмената за свирање има доста, међу којима гајде заузимају видно место, а већ виолина је инструменат у који, тако рећи, ретко који Чех не уме свирати.

Занимање народно у ческо-слованским земљама је највише земљорадња. Од плуга је дошао за војводу чешког и Пшемисл славни. А да је земљорадња, нарочито у Чешкој унапређена, то је већ позната ствар. У томе они заузимају место међу најнапреднијим народима у свету. На овој изложби пак поред ралицеи плута