Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА 933

Поред цртања слободоумног изложено је и геометриско цртање, где има да се види и више и лепших ђачких радова него по нашим гимназијама што тога има.

Тако исто изложено је доста штампаних упустава и прегледа за цртање, модели од жица, дрвета, картона и гипса. На послетку ту је изложен и расноврсни прибор за цртање.

Певање и свирање. За почетак познавања нота (старији разреди) изложене су нарочите таблице на којима је то поступно изведено. Сем тога изложено је много књига у којима су разноврсне песме на ноте стављене (прквене и световне). Кад се пажљиво разгледају ове песмарице, одмах пада у очи, што је у световним песмама доста народних песама. Чешке школе дакле нарочиту пажњу поклањају народним песмама, што је сасвим похвално. Музика није обавезан предмет основне школе, али се по варошима, а негде и у селима, извесан број ђака и томе учи ван школ. часова. Зато у овом павиљону заступљена је и музика. Изложене су виолине с прибором својим и ноте.

Гимнастика и старање о здрављу дечјем. Одељак за гимнастику и све што се односи на неговање тела и здравља дечјег спојени су и изложене све у близу једно другом. Преглед тога одељка заслужује особиту пажњу, ако се одиста цени изрека: у здравом телу биће и душа здрава. А овај одељак на изложби има доста врло интересантних ствари. Модел угледно уређење сале за гимнастику износи све што у таквој сали има и како је намештено и распоређено. Но гимнастика није само на справама. И дечје игре су гимнастисање. А за учење дечјих и гимн. игара у Ческој постоји и нарочито једно друштво. Оно у летње доба на пољани код Прага и учи децу разних школа играма разним. То друштво је изложило и разне справе за деч. игре, (лопта, машка, тура и т. под.) а изложило је и извештај о раду свом.

Тако исто постоји друго друштво за т. зв. феријалне дечје насеобине. Оно се брине да се сиротна а слаба деца шаљу о распусту у села, где је чист ваздух, тамо их издржава и брине се да се деца здрављем опораве. И ово друштво је изложило извештај о свом раду и слике неких својих деч. насеобина.

Сем тога изложено је више нацрта који илуструју како деца криве кичму седењем при писању и у ходу. Да се кичма може кривити кад дете носи торбицу у руци, на то, готово нико и не скреће пажњу. А нацрт поменути то исто илуструје. Одиста погледајте децу кад иду из школе, како се много од њих, носећи

УЧИТЕЉ - 59