Učitelj

934 ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА

торбицу у руци, искриви и иде као пребијено. Дан по дан на викне се на то, и не само да може искривити кичму, него се навикне да наказно и ружно ходи.

Разуме се да на клупе школске треба обраћати пажњу те да буду не само угодне деци за рад, него и да се тело дечје не оштети чиме. Овде пак изложено је неколико врста школ клупа. На некима се извлачи горња даска кад треба за писање, на другима се може подизати да не смета ђаку кад устано, треће устајање олакшавају тиме, што се седиште подигне и склони натраг, четврте се могу шрафом подизати и спуштати, те се тиме висина горње даске и седишта удешава према висини ђака и т. д.

Осим тога изложени су и многи нацрти и слике угледне

вентилације и грејања шк., слике ђака при играма разним, ста-_

тистичке таблице које казују каква је просечна висина м. и ж, деце у ком добу, обим прсију и главе, справе за мерење дечје висине и тежине и т. д. Изложена је и мала школска апотека, где су лекови које учитељ може у случају потребе употребити до лекарске помоћи. -

На послетку изложена је у овом одељку и литература што је Чеси имају за гимнастику деч. игре и неговање дечјег здравља у опште.

Ручни рад. Женских ручних радова изложено је врло много. Цео поступ у том престављен је тако да се види чиме се почиње и до каквог се највећег успеха долази. Нисам стручан у овом, те да могу оценити како треба, али могу рећи да је у опште овај рад сваке хвале заслужан. Но на једно морам скренути пажњу читалаца. Постоји већ та мисао, да цртање треба да има везе с ручним радом у опште па и с жен. руч. радом. Но то у нас го-

тово се и не уме да изведе. Зато особиту пажњу заслужује из-

ложени рад чешких учитељица у ком су на листовима једног албума пришивени угледи разног плетења и веза, а до тога је то исто нацртано.

"Ручни рад мушке школе такође је изложен. Он се учи као необавезан предмет само на неким мјешћанским школама. Овде _су изложени радови од картона, од дрвета и моделовање у глини.

Од картона и танке артије има радова врло лепих, почев од подлепљивања шк. распореда и слика, па даље корице за књиге, кутије мање и веће све до најфинијих. Радови од дрвета су изложени такође да се види постепеност у том. Од изложених ствари има радова тестерицом (разни дрворези), тестером, рендетом и длетом. А махом су рађене ствари, које су од практичке