Učitelj

936 ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДИПИСНА ИЗЛОЖБА

врсни су и ванредно лепи, почев од простог крпљења и заплетања старог рубља па до најфинијих везова.

Завод за гљувонеме изложио је радове својих питомаца; нисмене радове, цртање, женске ручне радове, дрворезе и моде"ловање. Такође је изложена мапа где су разни хуманитарни заводи и статистичка таблица о броју глувонемих и слепих.

Завод за слепе изложио је наставна срества за учење читања, писања, па чак и ноте за слепе, јер ваља знати, да слепи имају особито добро чуло слуха и у музици напредују сразмерно боље него окати, зато настави у музици даје се тамо особита пажња. :

Завода и друштава ва потпомагање сиротне деце има неколико на изложби заступљених. Они су изложили своје годишње извештаје и уређења поменутих завода из којих се види шта се и колико радило за потпору сирочади.

Завод за напуштену децу изложио је радове својих | питомаца. Осим цртања и др. особито су лепе израде шараног собњег намештаја (сто, столице) и неких др. радова од дрвета.

Завод за идијатг који постоји у Прагу изложио је својих питомаца радове као: вез по избоденој артији и женски везови разни, радови од дрвета (тестерицом и детлом) и др. Све је одиста лепо, а кад човек помисли да су то радила деца умно врло слаба онда је и одлично.

Јтулек (склониште) није нарочита каква школа, него се тамо скупљају деца сиротних родитеља после школе. Кад су им родитељи на раду, да не би по улици скитала, иду у утулек. А тамо, пред другог раде и неке ручне радове: женска децу плету, мушка раде радове од картона и дрвета, по нешто и оне уче плести и још шију одело (општина купује материјал, а што ко сашије то добије пред Божић). Од тих радова такође има на изложби извесан број ваљаних ствари.

Тиме је у главноме довршен преглед изложбе ческослованске у Прагу. Ма да је преглед овај изашао доста велики, ипак, морам рећи, да је непотпун. Јер где је таква множина и разноврсност да се има посматрати неколико дана, то се не да у оволиком чланку обухватити и потпуно описати. Ја сам гледао да одељак школски опширније опишем, али и ово што сам изложио такође није све. Имало би још шта да се помене и објасни, али за то не би било довољно места у оваком чланку. Но главне ствари ипак сам гледао да опишем и изнесем колико је "могуће јасније,