Učitelj

ЧЕШКО-СЛОВАНСКА НАРОДОПИСНА ИЗЛОЖБА 985

вредности за кућу или занат. Тако се ученици спремају за оно што ће им у животу требати. Радови у глини су такође врло лепи, почев од простих па до лепих украса на домовима.

(Овоме ваља додати и нешто што је изложено на др. месту шк. павиљона. Тамо је међу играчкама, које се у трговинама · продају, изложен и један повећи број играчака, које су деца сама правила од дрвета, артије и др. То само казује како деца већ имају вољу за рад, а ту корисну наклоност не треба угушивати већ је треба помагати и неговати.

Литература за младеж. На чешком језику до сад је изашло "око 3000 списа за младеж. Превода је скоро половина, остало су оригинали, који се нарочито у последње време множе. Међу "овако великим бројем књига и листова, разуме се, да их има и слабе вредности; али се може рећи да је преко половине укупног броја добро и ваљано.

На овој изложби изнет је тек само један, готово мален део ове литературе, пошто се све није ни могло изложити. А мећу овим што је изложено има мањих и већих, илострованих и без слика; има их у вредности од неколико крајцара до неколико форината. А поред других књига за децу, има приличан број књижица за дечја позоришта. Томе ваља додати да је изложено и неколико за децу нарочито удешених малих позоришта с луткама. Тим деца сама могу изводити разне позоришне игре.

Школе продужне и хуманитарне. — У другом школском павиљону заступљене су продужне мушке и женске школе, школа за глувонеме, слепе, за сиротну децу, за напуштену децу, за идијоте т. зв. „утулек“ (склониште). :

Мушке тпродужне шк су за оне који уче разне занате. У њима се допуњава што се учило из језика и рачунања, а нарочита се пажња поклања цртању, које занатуи треба. Изложени радови су вежбања ђачка у разним писменим саставима и рачуноводству, у рачунању и цртању. Све је то подешено према занату и занимању оних који се учи. И моделовање уче они којима то за занат треба. А све изложено је само хвале заслужно.

„Кенске продужне шк. уче девојке које су училе осн. шк. У "њима се као и у муш. продуж. шк. допуњава знање из језика и рачуна, уче се цртању потребном жен. руч. радовима, а такође се дају поуке о домаћем газдинству. Од изложених радова ове школе хвале вредна су и други али жен. ручни радови разно-

59%