Učitelj

952 ОСНОВНА НАСТАВА СВИХ цивилизов; АНИХ НАРОДА

века. Верска је настава сведена на молитве, читање и контро· лисање библије. Тиме се је постигла нека неутралност. То је озакоњено у многим државама. Католичко свештенство отвара и подржава. конфесионалне школе, трудећи се, да их изједначе колико толико са јавним школама. Оно би желело школско уре-Ђење, налик. на уређење школа у Онтарију.

У држави Викторији, у школу двапут долази духовник, ради предавање религије. Нек ми је дозвољена овде једна кратка напомена. Чини ми се, да су и наши учитељи тражили нешто слично овоме; захтевали су, да свештеник предаје религију у основној школи. М ако је Дитес одсудно противан овоме, изгледају захтеви учитељски у неколико и оправдани. Ово нарочито вреди за неподељене школе. Замореном и преоптерећеном српском учитељу, била би олакшица, кад би му се недељни посао смањио са неколико часова. Промислити, озбиљно промислити о овоме, добро би било.

Пре Француске, многе су европске државе унеле у школу верску неутралност, ако се тако сме рећи. У Холандији је то унесено законом од 1806, уставом од 1848 и законима од 1857 и 1878 год; у Швајцарској савезним уставом од 1878 год. Ово је обавезно за све кантоне. Аустрија је то учинила законом од. 1879; Италија законом од 1877 год. У Мађарској, ово је питање пролазило кроз неколике мене. Најпре га је додирнуо Јосиф. Револуција од 1848 год. избацила је религиску наставу из ос_новне школе. Реакција на то јавља се 1853 год. Сада пак, општинске "школе не морају бити конфесионалног карактера. У _ Британији добијале су државну субвенцију само оне школе, које су примале сву децу, без-обзира на вероисповест. Школе, основне после 1870 год. нису биле конфесионалног карактера. У школама се чита библија без икаквог коментарисиња. У Шкотској добијају субвенцију само оне школе, у којима није обавезна релитиска настава.

У Пруској уведена је обавезна религиска настава 1854 год. То је била реакција, на револуционарне тежње 1848 год. Зако"ном од 1872 год. укинут је духовнички надзор над школама. Ду_ ховници мотре сада само на религијско васпитање.

Готово овако је било и у Саксонској. Нарочитим законом, _ школа је најпре потчињена цркви. Законом од 1873 год. униште"на је та зависност. Од те године, надзор над школама води само држава. У Баденској, после јаче борбе 1862 год. држава је узела надзор у своје руке и ако је он уставом од 1834 год. био изрич- |