Učitelj

956 - _ ПИСМО УРЕДНИШТВУ „УЧИТЕЉА“

>

љива за радничку сиротињу. Њихова деца остављају школу чим наступе изгледи, да и сама могу што зарадити. Ово је најважнији узрок, зашто је похођене школе по великим варошима неуредно, недовољно, неразмерно целокупном броја варошког ста-новништва. Маја 1895 год. Врање. ~ Љуб. М. Давидовић.

________ == ____---=

ПИСМО УРЕДБНИШТВУ „УЧИТЕЉА“

=

· Господине уреднимче,

Надам се да неће бити потпуно бескорисно ако Вам саопштим за ,„Учитеља,“ неке, истина врло мале, али не сасвим „ништавне податке, који се односе на школовање нашега народа под Турцима, у близини српске границе, а у првој половини овога века. — Сем тих ситница шаљем Вам и два прониса из тога доба. Један је из године 1848. а други из 17457)

Бавећи се приликом овогодишње ревизије основних школа у селу Доњој Трнави (срез алексиначки, округ крушевачки), која је до нашега последњега рата с Турцима била под Турском, разбирао сам по штогод о животу нашега народа под Турцима. Том приликом питао сам и о писмености за владе турске, и сазнао сам да има неколико средњевечних писмених људи. Сем њих сазнам, да има и један писмени старац, коме је од прилике 70 година.

Замолио сам неке сељаке, да позову тога старца и да га замоле да понесе са собом, ако има ма шта из доба свога ђаковања. —— Старац се драге воље одазвао молби и дошао, носећи под пазухом један замотуљак старих књига у пешкиру.

Пошто се старац поздравио, ја му наручим част, и отпочнемо разговор прво о другим стварима, па онда о његовом школовању. Старац се зове Милоје Опошие Ђак. Ђак су га прозвали вели, због тога, што је он био први у селу, који је ишао у школу.

%) Ометеви радом цинкограа нисмо могли овде донети списак тих прописа.

Потрудићемо се да се ово ивнесе у којој свесци „Учитеља“ идуће год, 5 у У Ур.