Učitelj

ОР СЕР Ин

А Аг

НОВОСТИ И БЕЛЕШКЕ

пуна.

Учитељски раслоред готов је и многи се учитељи крећу на нова опредељења, куда су премештени или по молби, или по потреби или за казну. Кад није среће да се учитељима ујамчи сиалност, онда бар да је да се премештаји изврше на време, како неби губили школа а учитељи да се селе по хладном и гадном времену. — Учитељски распоред доносимо у овој свесци.

М. ж

Добротвор. Г. Јанко М. Веселиновић, књижевник поклонио је Учитељском Удружењу у корист Учитељског Дома: 1000 ком. књига Хајдук Станко у вредности 1000 дин. и 120 ком. књига »0е: љанка“ у елегантном повезу у вредности 360 дин. Главни одбор Учитељског Удружења примивши с највећом благодарношћу овај поклон, забележио је г. Јанка у ред добротвора учит. удружења. Слава му! М.

а

Срећке. Главни Одбор Учитељског Удружења решио је да у овој години на орифиналан начин приреди једну лутрију у корист Учитељског Дома. На тај циљ штампаће се 20 хпљада срећака. Цена срећки биће 1! дин. Главни згодитци би били: јелан од 100 дуката, један од 50 дук., један намештај од пиротских ткива, златан сахат, 2 државна лоза и сребрн сахат; 200 згодитака у стварима и књигама од веће вредности и 18 хиљада згодитака у књигама. Тако ће свака срећка добилит по један згодилак, чија Ће цена бити најмање један динар. Ето у томе је ориђиналност ове лутрије Учитељског Удружења. Ми држимо да ће пријатељи Учит. Удружења и Учитељског Дома топло прихватити ову лутрију.

Ј.

ж

Одликован. Г. Милан Настић, дугогодишњи одличан учитељ у Лозници одликован је орденом Св. Саве ТУ. степена. Честитамо му. М.