Učitelj

142 ГЛАСНИК Гутенберту и Талијану Памфилију Касталди, о којима се ми- | слило да су изумели штампање књига > „Н-к“ Ђ. ж

Учитељи посланици у парламенту. — У Енглеској при последњим изборима посланика, кандидована су била 3 учитеља од којих су двојици изабрани. Овај избор највише су потшомагали сами народни учитељи. Њихов средишњи одбор издао је проглас пред изборе у ком се учитељима препоручује да помажу изборе само таквих посланика, који обећају да ће потпомагати да се учитељству плата помогне и зајамчи од државе, да се учитељи заштите од самовоља разних и да се стање на пут узимању деце у фабрике пре одређених година.

Веу. ред. -- Д. х

Латиница у Јапану. — У Јапану се служе хинеским писањем, које је и одвећ тешко. После ратовања кинеско-јапанског, омрзло се кинеско писање још више и неки јапански листови покрећу питање да се усвоји латиница за јапанско писање и штампање. До 12 год. ђаци би учили само латиницом а тек по том би се упознавали и с кинеским писањем.

а

Читаоница и књижница у Америци има око 4000 са око 20

милиона књига. Северна Америка у. том долази на прво ме-

сто, а ни једна земља не може се с њом сравнити. У Европи има књижница које имају већу цену, нарочито што се тиче старих списа, или нема књижница које имају тако леп број књиге за народ као што амер. књижице имају. Неке од њих имају и 2 милиона тодишњег дохотка, а пре неког времена један богаташ дао је 100 милиона франака на уређење књижница. ' ДА

4 Т