Učitelj

316 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

ком која је скоро без празнина. Тако стоји данас са Хербартовом педагогијом. Стога је за осуду, сада, сваки последовач те школе, какав је и наш писац Педагогике несумњиво, који се стиди да ауторе своје школе истакне на прво место.

Оно, свакојако, ван сумње је — па ма колико то Хербартовцима било непријатно — да ће и Хербартова педагогија пропасти. исто онако као што му је и психологија пропала — просто ће је новија педагошка наука потиснути Али то за данас још није учи_њено а то неће бити ни тако скоро. То ће се збити тек онда кад се интелектуални део васпитања буде потпуно обрадио у духу модерне психологије, а кад се и у сувременој етици буду учинили елични успеси као и у сувременој психологији, па кад се и мо рални део васпитања буде потпуно удесио према, тој новој етичкој разради. А да се све то изврши требаће више деценија- Интелектуални део васпитања већ се у појединостима разрађује врло лепо у духу сувремене психологије нпр. у Русији, где утицај Философске традиције није тако јак као у Немачкој. За ово имамо лепих примера у оним неколиким преводима с руског који су за последње две године изишли у „Учитељу.“ А у Русији има већ и у целини израђених мањих учебника прилично згодно удешених на сувре меној психологији, као што је нпр. делце од „Љадова, које је било · и нашем садањем прослављеном Просветном Савету поднето у преводу на оцену, но који је превод наш славни Просветни Савет изволео одбити — при свем том што су се оба одређена референта, била изразила за примање и штампање тог делца о државном трошку!

(Ово сам сматрао за потребно да кажем овде на завршетку о

· Хербартовој пеихологији и педагогији, што оно стоји у тесној вези

са целим ранијим претресањем, и што је ово, управо, мој „поговор“ на цео овај дугачки реферат.

Срет. М. Аџић,

проф.

БИБЛИОГРАФИЈА

Збирка педагошких радова Мите Нешковића. Књига П. Овај је рад наградила Матица Орпска. Ср. Карловци, српска манастирска штампарија. Цена 10 новч.

Историја српске цркве од епископа Никанора Ружичића. Књига, друга. Београд — државна штампарија. Цена 3 дин, или 3 круне,