Učitelj

404 НОВОСТИ И БЕЛЕШКЕ

вом, скупиле су прилог те купили један врло фини и врло лепо из рађен дивчт од никла и поклониле Учитељском Удружењу за згодитак на лутрији у корист Учитељекога Дома. — И ученицама и учитељици нека је срдачна хвала.

%

Братска пажња. Чешки учитељи, сазнавши за срећке Учитељ ског Удружења, које се продају за подизање Учитељског Дома, тражили су да се и њима пошаљу ове срећке на распродају преко председника средишног одбора чешких учит, друштва у Прагу. Главни Одбор Учит. Удружења послао је срећке одмах. Овака пажња чешних учитеља према учитељима српским заслужује најлешну хвалу.

%

Неочениван одзив. Пре десет дана Главни Одбор Учит. Удружења разаслао је у унутрашњост Србије Срећке Учит. Удружења, Под извештајима који су стигли Гл. Одбору одзив је неочекиван. На многњм местима све су срећке распродате за 2—-8 дана и попова су тражене. У самом Београду продато је преко 10.000 хиљада. Овако повољан одзив до сада није имала ни једна лутрија у Србији.

»

Користан почетак. Зајечарски пододбор „Учитељ. Удружења“ претресајући извештај „о ручном раду“, који му је поднео члан Јов. (. Јовановић са свога практиковања на овогод. курсу у Бечу, решио је: Да сви његови чланови почну одмах изучавати и радити — за ову годину — основе картон=же.

у Начињен је већ план и распоред, по коме ће се ти основи моћи извршити за 15 слободних дана у овој години. Први час ручнога рада отпочеће 28 декембра ове године и трајаће пет дана.

Радове пак од тврде хартије израђиваће чланови — по нацртима — код својих кућа.

Колика ће корист бити од овога није ни нужно доказивати, а тако исто и праву вредност овога прегалаштва од онда, кад ове ра дове стану преносити на ручице својих ученика! Ово ће наступити тек од нове школске године,а у дане кад ученици буду слободни 'од школе.

Одушевљење је за ову ствар код овд. грађанства и околине велико, услед чега се и надамо, дл ће грађанство и околина овај користан почетак потпомоћи. Чује се, да ће и општина зајечарска, све учинити, те да се ова ствар успешно изведе.

Нека је са срећом! ПА. Л.