Učitelj

БЕЛЕШКЕ И новости 405

Конкурс и буквар. Има више од године дана како је министарство просвете расписало стечај за Буквар за | раз. оси. школе. Рок при јаве био је 1 мај 1895 год. До тада се пријавила само двојица: г.г. Мих. Јовић и Ст. Чутурило. Шросветни Савет одредио три референта за преглед Буквара: гл. Дим Јосића, Милоја Влајића и Сретена Аџића, професоре. Г. Јосић, одмах је узео Букваре на пре-. глед и ево већ прође осам месеца а са прегледом још није готов, док јо читанке за ПГ раз. прегледао за неколико дана!!! И ако постоји решење Просв. Савета да референат не може држати дело више од од три месеца, опет се г. Јосићу на овако дугом прегледу не замера, И ако и остали референати буду оволико дуго прегледали онда се можемо надати, да ћемо кроз 5— 6 година имати нов Буквар, а товаљда није читав век, може се чекати. — Ето како може и конкурс да се изиграва.

«

Учитељснко друштво у Данској славило је ове године 70-годишњицу свог живота. Имаовина друштвена рачуна се на 62.000 Фр. Друштво потиомаже сироте учитеље и њихову сирочад, издршава конвикт за учитељску децу. Књижница друштвена има на 9.200 књига. Друштво има свој лист учитељски.

=

Друштво Св. Мохора. Ово вредно словиначко друштво, основано 1852 г. имало је у овој години 12.097 чланова. Од свога постанка, до данас растурило је преко О'; милиона комада књига у своје крајеве. Оловинаца рачуна се да има на 609.000. Од њих дакле 12 %, су чланови овог друштва. Чланови плаћају годишње 1 Фор. а добијају књиге у вредности 3 Фор.

»

Продужне школе у Хрватској. Код нас се продужне школе осуђују са сваке стране, а у Хрватској од 1892 почеле су се заводити и утврђивати. 1898—94 године било је у Хрватској 31 продужна школа, са 143 разреда, а 4125 ученика. У њима је радило 210 учитеља. Учење у овим школама траје 8 сати недељно: у два дана по 2 сата у вече и недељом 4 сата.

Ове школе биле су у !3 градова, а деле се на: трговачке, трговачко-занатлиске и мешовите. Ш. вјес.

ж Школе у Италији. У години 1892—98 било јесу Италаји: 2572 склоништа (ва сиротну децу после шк. часова) са 802.104 детета;

УЧИТЕЉУ | . 80