Učitelj

548 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

У Чешкој, као што рекох, налазио сам врло разних клупа, а код многих требало би опширније говорити о појединим прак: тичним или неподесним ситницама. То би, можда, било на овом месту сувише опширно. |

Али на једну практичност морам скренути пажњу читалаца. Код нас су клупе или необојене, или су обојене црном бојом. Друге боје, сумњам да има у две три школе у Србији. У Чешкој, пак, врло су ретке клупе црно обојене. Обично су клупе обојене жућкастом бојом, а горња даска је обојене зелено. И ово је, мислим, врло добро. Зелена боја најздравија је за очи, а у горњу даску ђаци највише глгдају. Даље, кад клупе нису црне, онда је учионица светлија, јер црна боја знатно смањује светлост, те, у иоле мрачнијој школи, црне клупе чине да је учио· ница још мрачнија, нарочито кад је облачно. Једина добра страна црних клупа та је, што се не прљају и што се, нарочито мрље од мастила, не познају. Али у том је баш и једна рђава страна таквих клупа. Онда се деца мање брину да ли ће кдупе испрљати. А децу треба навикавати, да пазе на чистоту.

Друге ствари које се налазе у учионицама чешких школа, више-мање су споредне; али опет неко вреди да поменем. Н. пр.

Распоред школ. часова свуда је урамљен. Ситница је то, али не стаје много, а разуме се, да је лепше, него кад се парче артије прикује на зид, као што је код нас. Учитељи се опет тачно придржавају распореда. Управитељ у својој канцеларији има распоред за све разреде, те зна кад се шта предаје у ком разреду. Он то и контролише. Негде је тај општи распоред у ходнику.

У учионицама често се налази урамљен „ред у школи“, написан или штампан. Ред овај прописује сваки округ за своје школе.

По нарочитом наређењу у учионици треба учитељ да има написане цене главнијиг земаљскит производа. Кад се цене промене, учитељ је дужан то у ценовнику да обелижи. И ово је добро, једно да се ђаци упознају с ценама а друго, да и учи тељу при давању рачунских задатака не буде н. пр. скупље брашно од каве, што се по који пут у рачунању може чути.

У неким школама налази се у учионици нарочита корпа за артију. У њу ђаци мећу непотребну артију, а не бацају је по школи где стигну.

До стола учитељевог обично је и мали чивулук. Учитељ од куће иде право у свој разред, скине капут и капу, патуи о