Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 549

стане до почетка часа. У канцеларији се учитељ ретко задржава. И за време одмора не иде редовно у канцеларију као што је код нас обичај, него остаје у школи и ту спрема за даље предавање шта треба или прегледа задатке и т. д.

У неким учионицама налазио сам чак и хармонијум или гласовир. У вежбаоници прашке учитељске школе готово сваки разред има хармонијум или гласовир. Кад треба ученици да певају, учитељ седне за клавир и свира, а ученици певају. Сваки чешки учитељ уме свирати. Због свирања у оргуље у цркви, за чешке учитеље музика је обавезна као за нас црквено певање.

Тиме сам у главном казао о свему што би се имало рећи за учионице. Да пређем сад на друге локале школске.

Кабинети. — Код нас и средње школе немају ваљане кабинете, а у основним школама о њима нема ни помена. И при прављењу наших најнових и најлепших школ. зграда у Београду, које су иначе потпуно модерно удешене, — није се ни мислило на то да ваља имати коју собицу за чување наставних срестава. Чудновато. До душе ми мало наставних срестава и имамо, али се по овоме види како сеи не мисли да бар доцније буде боље. И ако ми имамо лепу пословицу која вели: „без алата нема ни заната“, опет као да мислимо е се и без наставних срестава може у основ. школи.

У Чешкој иоле већа и боља школа мора имати нарочиту собу за кабинет. Грађанске школе негде имају ипо 2—83 локала за то: кабинети за физику и хемију, за јестаственицу, земљопис, за цртаће моделе и слике ит д. При подизању нових школ. зграда увек се гледа да буде локала и за кабинет. То се рачуна. потребно, као и локал за учионицу. И пре ће се учинити места ва кабинет него за канцеларију учитељску. Ако ли у школи не буде нарочите собе за кабинет, онда је у канцеларији или учионици по неколико ормана у којима су учила разна. И најсиромашнија школа има бар по један орман иу њему готово више учила него што их имају код нас школе у престоници. Налазио сам нове школе, које још нису набавиле наставна срества, или их имају тек нешто мало; али у њима већ су собе одређене за кабинете и у тамо је већ по неколико великих ормана. Као год што се прво спреми учионица и клупе у њима, па се онда доводе ђаци, тако се исто пово спреми соба за кабинет и у њој

ормани, сто, вешалице за мапе и слике, па се онда даље брине за учила.