Učitelj

550 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

Овако сиротних школа, као што су наше, у Чешкој не може ни бити, јер школ. потребе не набавља свако место за себе, него округ набавља за све школе. На тај начин се све школе више-мање подједнако снабдевају потребама. И нема оног нашег изговарања : нема се. За школе мора и треба да има увек. А где овако округ троши на све школе, ту се сиротне и богате општине узајамно помажу.

_ Кад се каква нова школа подиже онда општина подигне зграду и набави намештај у њој; а округ је снабде училима. Таквој школи одреди се из окружне касе по 100, 200, 300 и више форината за наставна срества. По том се даље редовно сваке године у буџету одређује извесна сума новаца на то, да се наставна сре: ства допуњују и умножавају. Сума која. се одређује годишње на учила разликује се за разне школе према томе колико је где одељења. На свако одељење основ. школе долази око 3 фор., на одељење грађанске школе око 5 фор. Ако је н. пр. у месту 5 одељења осн. шк. онда добија та шк. из окружне касе 15 фор:, ако је грађ. 25 ф., на учила. Ова је сума негде већа. Исто тако _ редовно се одређује сума на ђачку књижницу, и на др. потребе. На тај начин свака школа која постоји десетину година, снабдевена је свима потребама; а и даље набавља новија и боља наст. срества, књиге и т. Д .

Општини остаје само да се брине за огрев и послуту у школи“) Но ипак многе општине семе, и ако нису дужне, набављају за своју школу многе потребе. Кад јој се учитељи обрате, разложе и замоле за што, ретка је општина да то одбије.

Осим округа и општине још и поједини школски добротвори помажу школе разним наставним срествима. Тако н. пр. један је поклонио коју испуњену животињу, други купио и поклонио друго што, трећи — треће, и кабинет се умножава знатно и с тестране. У једној школи н. пр. видео сам збирку свих столарских алата и разних др. израђевина тога знатна; ту је било преко 100 комада сређено и утврђено у орману који је заузео читав зиду једној соби. А то је поклон једне фабрике столарских алата. Збирка ова вреди око 100 форината, а поједине ствари из ње могу се употребити као модели за цртање, целокупна збирка пак служи да ученици виде све што треба, кад се ма којом приликом говори о столарском послу. У другој школи видео сам сличне

#) Стан у школи или додатак на то имају само управитељи сеоских школа, „ставарину“ учитељима не мора општина, давати, али је ипак многе ошштине дратовољно дају.