Učitelj

554 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

| Но можда ће ко рећи: зашто чешки учитељи“сами раде и

_ спремају наставна срества, кад имају довољно куповних:» — Али никад није наставних срестава сувише. Што више то боље. А нарочито не могу бити сувишна, залишна или непотребна на"ставна срества која чешки учитељи сами израђују. Јер, н. пр. има штампаних мапа, али учитељ нацрта сам малу околине своје школе, или мапу на којој су само реке, историска места илидр. или историјску мапу на којој је обележено каква је Чешка била за време овог или оног владаоца, пластичку мапу; има рачу наљке, али је учитељ уз њу додао још што, или је на рачунаљци учинио неке измене, које олакшавају рачунање: има слика за јестаственицу, има и купљених збирака, али је учитељ и сам по што год цртао или по коју збирку уредио. Све то не само да није залишно и сувишно, него много, врло много "олакшава наставу и допуњава наст. срества. Сем тога врло је важно и то, што учитељ, који тако сам допуњава наставна срества, који се брине како ће што боље и што више олакшати наставу, тај мора боље предавати И ја сам приметио, да је настава увек боља код учитеља који овако раде, док код учитеља који ми није имао да покаже какве своје радове, готово увек сам нашао и слабији рад и успех у настави. А то “је при“ родно: ко мисли како ће чиме олакшати наставу, тај већ самим размишљањем усавршава и себе у послу свом, тај буде и веш Е тији и вреднији у својој наставничкој дужности.

Но. ја -се доста задржах товорећи о кабинетима. Нека ми "читаоци не замере за то, јер је ово важна ствар, а за наше | прилике и потребно је да се на ово што више скрене пажња Зато ћу о овој ствари имати по што год да додам и кад будем товорио о настави-и наставним срествима у појединим предметима, а такође и кад будем говорио о учитељима чешким. Сад пак време је да пођем даље.

Кад говорим о школ. зградама и ономе шта је у њима, треба, осем већ поменутог, да рекнем коју ио другим одељењима школских зграда.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

______ |