Učitelj

ОСНОВНЕ и ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 553

мало ради за своју школу, ту се више не може очекивати од каквог неписменог сеоског кмета.

Чешки учитељи могу нам бити леп пример у овом. И ако свака школа добија доста купљених наставних срестава, опет је редак учитељ који и сам није што год спремио или израдио за своју школу. То знатно допуњава настав. срестава и умножава број учила у кабинетима. Шта у овом раде чешки учитељи за школе своје, изнећу кад доцније будем говорио о настави, наставним срествима и о учитељима; а овде износим друти један леп пример.

Дошао сам у једну нову грађанску школу, која је отворена тек прошле године. Кабинет био је нов и учитељи ми одмах рекоше да још није готово ништа набављено. Ја ипак хтедох, онако узгред, да видим. Али у том новом „празном“ кабинету ја сам се задржао дуже него у другим препуним, јер сам ту имао шта да видим. Беше то соба повелика, као учионица каква,а около у њој беше неколико великих стаклених ормана. На први поглед рекло би се да су празни, јер оно ствари што беше у њима стало би само у један од њих; али — готово све то беше спремљено и израђено руком учитеља и зато је мене имало толико да интересује. Било је ту преко 50 равних справица, махом за физику и др. природне науке. Све су прављене од простих ствари, направљене су просто, разуме со лошије од оногшто се може купити; али је све то служило добро кад треба да се објасни који природни појав. И све то је спремио учитељ за кратко време. Није чекао док се све купи и донесе готово, него је сам спремао што је могао како не би голих шака улазио у школу и без икаквих срестава предавао ђацима својим.

Доцније сам исто тако нашао другу једну опет нову школу, где ми такође рекоше да за кабинет још није набављено шта треба; а у том кабинету нашао сам још више и лепших ствари, него у оном првом. И све ово опет су спремиле руке вредног учитеља.

Ту ми учитељ показа и једну лајденску боцу, коју је на правио један његов ђак.

У једној школи нађох на столу десетину справа и др. ствари потребних за хемију. — То је баш мало пре донето, рече ми учитељ. — Јуче сам држао једво предавање на скупу једне занатлијске дружине. Они су набавили све што је било потребно за предавање, а после предавања ово је остало школи. Учитељ је дакле на овај начин и користио занатлијима и умножио кабинет своје школе. Зар то није само хвале вредно 2